Fakulteti će sami prikupljati podatke o studentima

Jedan od prvih susreta budućih studenata sa fakultetom jeste preko šaltera. Za upis je godinama potrebno dostaviti gomilu dokumenata. Od jeseni Zakon o opštem upravnom postupku odslobodiće ih prilaganja izvoda iz matične knjige rođenih. Sve što fakultetima iz tog dokumenta treba, pribavljaće sami, umesto da studenti čekaju na šalterima. Da li su fakuteti spremni, videćemo u septembru, kada se dekani i profesori vrate sa odmora.

Budući brucoši dolaziće do indeksa samo sa ličnom kartom. Čekanje u redu na šalterima za njih je prošlost.

"Ta dokumenta im nisu potrebna samo za upis na fakultet, već i ako žele da konkurišu za stipendiju ili studentski kredit, dom, u suštini ono što je standard našeg društva jeste ta floskula - fali ti jedan papir. Jako su velike gužve na šalterima i nekad je jako teško pribaviti sve", kaže predsednik Saveza studenata Beograda Borjan Soković.

Kako bi se izbegle gužve fakulteti će za potrebe upisa sami prikupljati podatke o studentima. A svi potrebni podaci već su u ličnoj karti. To predviđa Zakon o opštem upravnom postupku. Nova pravila ne važe samo za studente. Podaci iz lične karte biće dovoljni i kada se nastavnici zapošljavaju u školama, vaspitači u vrtićima ili kada roditelji podnose zahteve za mesto deteta u vrtiću.

"Mora uprava da počene da poštuje vreme građana bili oni studenti ili već u punoj meri zaposleni. Nema potrebe da vi uz ličnu kartu prilažete izvod iz matične knjige, uverenje o državljanstvu, zatim o prebvalištu, sve što je u ličnoj karti samim tim što je tu dovoljno je", kaže ministraka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

"Što se tiče studentata ovo će olakšati celu situaciju zbog toga što će oni biti usredseđeni na ono što je njihov posao to je da uče daju ispite", kaže Soković.

Ukoliko fakulteti procene da im je potreban još neki podatak - matična služba mora da im ga dostavi. Ipak, resorna ministarka podseća, podaci u ličnoj karti trebalo bi da budu dovoljni.

"Ukoliko bi se neko pojedinačno ponašao mimo dogovora, zakon predviđa da građani mogu da podnesu tužbu u svakom slučaju. Kršenje zakona povlači za sobom posledice", upozorava Kori Udovički.

A one su od 5.000 do 50.000 dinara za sve koji od građana traže dokaz za podatke koji su u ličnoj karti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво