Nove lekcije i u penziji

Život u penziji ne mora biti dosadan. Naročito ne leti, jer je baš tada u ponudi veliki broj besplatnih kurseva za seniore. Organizatori kurseva kažu da ih je iznenadilo interesovanje penzionera, a mesto više uglavnom se traži za časove računara i engleskog jezika.

Mnogi penzioneri vratili su se u školske klupe da bi obnovili stare i naučili nove lekcije iz engleskog jezika.

"Ja imam predznanje jer sam učila u školi i u osmogodišnjoj i u gimnaziji, pa sam onda zastala dugo, i sada ću ovde da se podsetim. Fond reči mi nedostaje", kaže polaznica kursa engleskog jezika Nadežda Gajić.

"Mislim da je osnova pismenosti danas da znate engleski i da znate da korsitite računare", navodi polaznica kursa engleskog jezika Verica Đurić.

"Taj jezik mi je, kao i što jeste, prozor u svet, i da je univerzalan i da je neophodan, i zato želim da ga obnovim i da usvršim konverzaciju", ističe polaznica kursa engleskog Vera Nešić.

Engleski, uz obavezan domaći zadatak, đaci trećeg doba uče šest nedelja. Predavači su im studenti Filološkog fakulteta.

"Uopšte im ne treba puno vremena da shvate, i uopšte ne treba da se puno zadržavam na jednoj stvari i u toku časa pređemo dosta oblasti. Najteži im je izgovor engleskog, to im teško pada", objašnjava volonterka i predavač engleskog jezika Dragana Stepanović.

Za sve su, kažu, krive nove tehnologije koje su ih naterale da otvore engleski rečnik. Ovaj jezik planiraju da uče čak i kada se kurs završi.

"Već smo završili dva ciklusa, ovo je treći, treća generacija da tako kažem, radi se u grupama do šest polaznika. Mi već pravimo nove grupe, dakle kada ove dve koje su sada u toku završe, nove grupe će od sredine avgusta krenuti sa učenjem", kaže koordinatorka volonterskog servisa na Zvezdari Radmila Urošević.

Letnje dane penzioneri mogu upotpuniti pohađajući i besplatne kurseve vajarstva, plesa, starih zanata... Sve te aktivnosti su, kako kažu, za njih samo primeri da se nove lekcije uče i odlaskom u penziju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи