Da li je "Tviter" brži od pameti

Pored mnogo dobrih stvari, društvene mreže imaju i svoju tamnu stranu - previše informacija sa "Tvitera" i "Fejsbuka" može da ide naruku teroristima. Zato, efekat svake informacije treba unapred proceniti - pogotovo ako je sa društvenih mreža preuzimaju drugi mediji.

Snimak pucnjave u Minhenu se najpre pojavio na Tviteru i maltene je jedini koji je tu ostao. Tokom napada u Minhenu, bavarska policija je apelovala da se ne objavljuju snimci i fotografije na društvenim mrežama, a oni koji su objavljivani i brzo su nestajali. Takav potez ima smisla ako je napadač u bekstvu, kažu stručnjaci.

"Može da bude kontraproduktivno ako bi im objavljeni detalji omogućili da pobegnu, kao i u najobičnijem kriminalnom slučaju", navodi stručnjak za terorizam Miloš Popović.

Još jedno naličje društvenih mreža ide naruku teroristima.

Popović upozorava da to može doprineti širenju panike.

Panika nije najgore što može da se proširi mrežama, koje takozvana Islamska država koristi za regrutovanje novih članova. Fotografije i snimci mogu i da inspirišu na nove napade po već viđenim šablonima, kaže novinar "Politike" Boško Jakšić.

"Napade na tržne centre, upad kamionom na šetalište u Nici, ove poslednje akcije po Nemačkoj - to su sve ljudi koji su tamo negde gledali, pratili, čitali i bili inspirisani time da kažu - e sada ću da položim zakletvu kalifu Bagdadiju, i odoh pred Alaha i 77 devica", navodi Jakšić.

A kada neko odluči da to i učini, društvene mreže često postaju izvor informacija i tradicionalnim i onlajn medijima. Nameće se pitanje gde je granica između učestvovanja u terorističkoj propagandi i informisanja javnosti.

Urednik internet portala RTS-a Ljubiša Obradović napominje da treba izveštavati istinito, dodajući da sa dužnom pažnjom treba deliti informacije, kao i štititi privatnost ljudi. "Vi ste kao novinar dužni i odgovorni - kao urednik, za ono što ćete objaviti, i sve ide na vašu dušu. Svi se trude da to budu kredibilni izvori, i postoje razni načini provere", kaže Obradović.

Potpuna kontrola na internetu nije moguća, ali okvirna jeste. Savet za štampu bi do jeseni trebalo da objavi uputstvo za izveštavanje u onlajn medijima. Za samokontrolu, značajno je pitanje profesora novinarstva iz Stokholma Kristijana Kristensena, nakon napada u Nici - ako bi vam kamion pregazio nekog voljenog, da li biste hteli da se fotografija njegovog leša pojavi na društvenim mrežama?

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи