Migranti koji štrajkuju glađu u sve lošijem stanju

Uslovi u kampu kod Horgoša su poslednjih 48 sati zbog kiše jako loši, ali migranti ne odustaju od štrajka glađu niti od zahteva da uđu u Mađarsku, javlja dopisnik RTS-a. Mađarske vlasti, s druge strane ne menjaju stav i ne otvaraju granicu.

Većina je iscrpljena, a jednom migrantu je i danas pozlilo pa je prebačen u bolnicu. To je treća osoba kojoj je bilo loše, ali ni ostali nisu u dobrom stanju.

"Kao i svima koji su u Srbiji i migrantima nudimo sklonište i medicinsku negu. Dokle god ne ugrožavaju mir, imaju obezbeđenju medicinsku pomoć 24 sata i neće se desiti da nemaju pomoć", ističe ministar Aleksandar Vulin.

Dodaje da država brine o migrantima a da je njihova volja kako će se ponašati, ali ističe da zakon mora da se poštuje.

"Sve ljude ćemo moći da pošaljemo u centre gde će čekati dok im se odobri da uđu u Mađarsku. Naša vojska i policija na bugarskoj i makedonskoj granici je doprinela tome da je manji privliv migranata i da su lanci krijumčara otkriveni. Cilj je da bude sve u skladu sa zakonom, da ne koristimo silu, da razgovaramo i ubeđujemo", objašnjava Vulin.

Vulin je istakao da je razgovarao s komesarom Hanom i preneo mu zabrinutost što Balkanska ruta nije zatvorena i dodaje da je zadovoljan što EU to razume.

Stotinak migranata nastavilo je štrajk glađu u blizini graničnog prelaza Horgoš. Već dva dana piju samo vodu, odbijaju da konzumiraju hranu koji dobijaju od humanitarnih organizacija i ne žele da se pridruže ostalim migrantima u improvizovanom kampu kod tranzitne zone sa Mađarskom.

Zahtev migranata je da Mađarska razmotri svoju politiku prema migrantima, odnosno da poveća dnevnu kvotu ljudi koji mogu da podnesu zahtev za azil.

Mađarski organi i dalje dnevno primaju 15 zahteva po tranzitnoj zoni, a na listi čekanja na Horgošu je oko 550 migranata, među kojima je najveći broj Avganistanaca.

Migranti u štrajku ne žele da se pridruže ovoj listi, već traže od Mađarske da ih tretira posebno.

Glavni savetnik mađarskog premijera za nacionalnu bezbednost Đerđ Bakondi prethodno je izjavio da niko od migranata koji štrajkuju na Horgošu nije podneo zahtev za azil.

Bakondi je ponovio da Mađarska nema nameru da otvori granicu za migrante.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи