Otvoreni tunel i obilaznica kod Golubačke tvrđave

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport i ambasador Austrije u Beogradu Johanes Ajgner otvorili su tunel i obilaznicu oko Golubačke tvrđave. Vrednost izgradnje deonice ukupne dužine 760 metara, koju čine obilaznica i tunel od 150 metara, iznosi 2,3 miliona evra.

Tunel i obilaznica deo su projekta "Revitalizacija Golubačke tvrđave" započetog 2012. godine, koji sa 6,5 miliona evra finansira EU, a sprovodi Austrijska razvojna agencija (ADA) u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

Automobili su do sada prolazili kroz Golubački grad, a tunel dug 152 metra, širine 12 metara i visine sedam metara, olakšaće saobraćaj u tom delu Đerdapske magistrale. 

Vučić je najavio rekonstrukciju puteva u istočnoj Srbiji, kako bi se taj deo zemlje približio Beogradu i Novom Sadu.

Istakao je i da taj deo Srbije ima veliki razvojni potencijal i da dunavski sliv od Smedereva do Kladova treba posebno da se tretira.

"Dunav pripada većini evropskih naroda, i naša je želja da ulaganjem vratimo život na istok Srbije. Ako uspemo da obnovimo i Trajanovu tablu, povezećemo sve od Viminacijuma do te tačke kako bi doveli još više turista u Srbiju", rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio na podršci Evropskoj uniji i istakao da uređenje tvrđave ne bi bilo moguće da nije novca EU.

"Dobili smo ogroman novac – 6,5 miliona evra", rekao je Vučić i dodao da je potrebno urediti veći broj plaža na Dunavu i više turističkih sadržaja.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport istakao je da je Golubačka tvrđava jedan od najlepših bisera na Dunavu, koja je kao strateško mesto u regionu imala burnu istoriju, a danas je to sjajan primer uspešne međunarodne saradnje.

Tvrđava je deo zajedničke evropske istorije 

Golubačka tvrđava je, kako je rekao, deo ne samo srpske istorije i kulturnog nasleđa, već i zajedničke evropske istorije.

Davenport je izrazio zadovoljstvo što je Srbija donela odluku da revitalizuje tvrđavu gde su radovi u proteklih šest godina, kada je on prvi put bio na ovom mestu, znatno uznapredovali.

Ponosan je, kaže, što je Evropska unija svojom donacijom od 6,5 miliona evra konkretno mogla da doprinese tom "sjajnom projektu evropskih razmera".

Davenport je ukazao da EU kroz ovaj projekat pomaže Srbiji da razvije sliv Dunava i njegov ekonomski i turistički potencijal.

Podsetio je da je taj projekat deo šireg programa EU i Srbije za razvoj dunavskog regiona koji je već pokazao konkretne uspehe kao što je novi sistem vodosnabdevanja u Velikom Gradištu.

Dolazak zvaničnika na otvaranje pratila je numera valcera "Na lepom plavom Dunavu".

Ambasador Ajgner je rekao da ga je to obradovalo jer je taj valcer nezvanična austrijska himna i, prema njegovim rečima, odlično se uklapa u taj deo Dunava koji je "reka saradnje".

"Austrija čini sve da bude prijatelj zemljama dunavskog sliva", podvukao je Ajgner.

Novac iz Austrije za nastavak revitalizacije Tvrđave 

Ajgner je istakao da je austrijska vlada donela odluku da preko Austrijske agencije za razvoj stavi na raspolaganje 800.000 evra za nastavak revitalizacije Golubačke tvrđave.

"Siguran sam da će Golubac postati nezaobilazno mesto svih onih koji žele da upoznaju ovu lepu zemlju i kraj", rekao je Ajgner.

Otvaranju su prisustvovali i ministri Nebojša Stefanović, Rasim Ljajić i Jadranka Joksimović, predstavnici Austrijske razvojne agencije (ADA), Opštine Golubac, kao i preduzeća "Tvrđava Golubački grad".

Predsednik opštine Golubac Nebojša Mijović ukazao je na značaj revitalizacije Golubačke tvrđave po ovu opštinu što se uklapa u lokalnu strategiju razvoja, koja obuhvata razvoj turizma i poljoprivrede i srednjih i malih preduzeća.

Mijović je najavio da će se na ovom prostoru u najkraćem vremenskom periodu zaposliti 30 do 40 mladih ljudi različitih profila, što će biti podsticaj da mladi ostanu u rodnom mestu.

Takođe, uveren je da će Golubac dobiti značajnu poziciju na turističkoj mapi Dunava, Srbije i Evrope.

Vlada i Opština Golubac izdvojile su 100 miliona dinara za revitalizaciju Golubačke tvrđave, podsetio je Mijović.

Završetak revitalizacije Tvrđave krajem 2017. godine

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je da će ceo projekat revitalizacije Golubačke tvrđave biti okončan u decembru iduće godine, ukazujući da je bilo mnogo problema prilikom izvođenja radova, ali da su oni uspešno prevaziđeni.

Ljajić kaže da se pored dodatnih 800.000 evra za nastavak rekonstrukcije određenih delova palate na Golubačkoj tvrđavi koje je donirala austrijska vlada, na proleće očekuje dodatnih 2.100.000 evra iz IPA fondova EU.

"„Verujem da će to biti dovoljna sredstva da se ceo projekat završi do kraja 2017“", naglasio je Ljajić.

Napomenuo je da su radovi kasnili jer je bilo mnogo problema, pošto je moralo da se izvrši pretprojektovanje.

„Prema postojećem projektu, nisu mogli da se izvode operativni radovi na samoj Tvrđavi jer su građevinari nailazili na faktičko stanje koje potpuno odudara od projektnog zadatka“, objasnio je Ljajić.

Zbog toga je, objasnio je, bilo potrebno prilagođavanje projekta faktičnom stanju Tvrđave i to je bio razlog što je došlo do odlaganja radova.

Inače, dodao je, Ministarstvo je bilo prinuđeno da izdvoji dodatnih pet miliona za pretprojekat.

Ceo projekat izvodi i implementira Austrijska razvojna agencija, a Srbija je korisnik sredstava projekta.

Projekat koji potvrđuje značaj evropskog puta Srbije

Ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović istakla je da se na primeru revitalizacije Golubačke tvrđave vidi koliko je evropski put značajan za razvoj Srbije.

Početak realizacija projekta, s obzirom na to da sledi još jedna faza završetka, najbolji je primer kako fondovi EU, zahvaljujući tome što je Srbija ozbiljna zemlja i država kandidat za članstvo, mogu na konkretan način da pruže opipljivu razvojnu šansu jednom regionu, jednom delu Srbije, kako turističku, ekonomsku, tako i socijalnu“, objasnila je Joksimovićeva.

Naglasila je da upravo zbog toga Vlada neprestano govori koliko je važno biti na evropskom putu i koliko su važne evropska integarcija i korišćenje svih fondova i novca za ravoj naše zemlje, lokalni i regionalni razvoj.

Golubačka tvrđava, prema njenim rečima, nije samo istorijski već i razvojno važna, a sa sobom donosi turistički razvoj na Dunavu i svih kapaciteta koje ta reka ima.

Joksimovićeva je podsetila da postoji čitava makrodunavska strategija EU koja se bavi razvojem duž celog toka u Evropi.

Srbija, kako je ukazala, treba da iskoristi svoju razvojnu šansu, na transparentan i odgovoran način, i pomogne razvoju celog regiona istočne Srbije.

Joksimovićeva je istakla da se videlo da su građani zadovoljni, jer vide korist od odgovornog korišćenja evropskih fondova i šta se može uraditi.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво