Inspekcija rada danas u "Geoksu" i "Perutnina Ptuj"

Maja Ilić iz Inspektorata za rad kaže za RTS da se radnici najčešće žale na mobing, neisplaćene zarade za prekovremeni rad, kao i neadekvatne uslove rada. Ističe da je u Srbiji veliki problem rad na crno.

Pred odlazak inspektora u redovnu kontrolu kompanija "Geoks" i "Perutnina Ptuj", Ilićeva naglašava da će inspektori proveravati na koji način su uređeni radni odnosi, kao i kakvi su uslovi rada.

"U 'Perutnini Ptuj' će se ispitati da li je bilo kršenja ugovora zbog odbijanja poligrafskog ispitivanja, jer zaposleni na to nije obavezan i može da pokrene radni spor pred sudom, a u kompaniji 'Geoks' će biti obavljena redovna kontrola radnih uslova", objašnjava Ilićeva.

Kaže da će rezultati inspekcijskih kontrola ovih preduzeća biti gotovi do kraja radnog vremena.

Govoreći o pravima radnika koji želi da ospori otkaz, Ilićeva navodi da kada radnik smatra da je neosnovano dobio otkaz može u roku od 60 dana od uručenja otkaza da pokrene radni spor pred sudom, a u roku od 30 dana Inspekciji rada.

"Mi možemo da ga vratimo na posao do pravosnažne odluke suda ukoliko je narušeno pravo", naglašava Ilićeva.

Napominje da su predviđene kazne ukoliko poslodavac ne postupi po rešenju inspektora.

Ilićeva kaže da Inspekcija rada ne pravi razliku da li se radi o domaćem ili stranom poslodavcu.

Inače, za kontrolu više od 337.000 privrednih subjekata zaduženo je oko 240 inspektora koji kontrolišu koliko oni poštuju prava radnika, brinu o njihovom zdravlju i bezbednosti na radu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара