Hoće li privatni i državni pogrebnici biti jednaki na tržištu?

Izmenama Zakona o komunalnim delatnostima uskoro bi mogla da se obezbedi ravnopravnost privatnih i državnih pogrebnih preduzeća na tržištu. To znači da bi sa zdravom konkurencijom i pogrebne usluge mogle da budu jeftinije. Nacrt izmena Zakona, koji je odobrila i Komisija za zaštitu konkurencije, čeka novu Vladu.

Po sadašnjim propisima ni Topalovići ne bi dugo opstali na tržištu. Svakako ne bi mogli da koriste sve svoje kapacitete, a čak bi im i zakazivanje sahrana bilo komplikovanije nego državnim pogrebnim preduzećima. Zbog neravnopravnog položaja, privatni pogrebnici tražili su izmene Zakona.

"Mi ne možemo da zakažemo termin u Javnom komunalnom preduzeću dok oni pogrebnika ne prenesu u kapelu, a to može da potraje više sati, nekada i ceo dan. Ako stranka kod njih kupi pogrebnu opremu, onda se termin sahrane zakazuje bez papira, bez donošenja pokojnika", objašnjava Dušan Radosavljević iz Udruženja privatnih pogrebnika.

Izmenama zakona, svi koji ispunjavaju uslove moći će da transportuju i čuvaju telo pokojnika i obave sve pripreme za sahranu.

"Uvode se jasna i precizna pravila, više nema ograničenja u ovim delatnostima, svi oni koji ispune uslove moći će da obavljaju ovu delatnost. Pored toga što se uređuje ova oblast, koja nije do kraja uređena, to će dovesti i do poboljšanja kvaliteta, a samim tim i sniženja cena ove usluge", kaže Aleksandra Damnjanović iz Ministarstva infrastrukture i saobraćaja.

U proseku, jedna sahrana na gradskom groblju u Beogradu košta oko 60.000 dinara, bez pogrebne opreme.

Poslednje izmene i dopune Zakona o komunalnoj delatnosti osim ravnopravnog položaja za privatna i javna preduzeća predviđaju i podela poslova na uređenje groblja i pogrebne delatnosti.

U JKP "Pogrebne usluge" nisu komentarisali poslednje izmene jer kako ih nisu videli, kažu, nisu kvalifikovani niti objektivni da ih komentarišu.

Tekst Zakona koji čeka novu Vladu ne bavi se pitanjem privatnih grobalja, koje bi trebalo da uredi novi Zakon o sahranjivanju. Inače, veliki broj sahrana u Srbiji obavi se na nelegalnoj lokaciji, među kojima su i one u blizini vodotokova i bez osnovne komunalne infrastrukture.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво