Nevreme u zapadnoj i centralnoj Srbiji, dve devojčice u Aleksandrovcu stradale od groma

Snažno nevreme zahvatilo je delove zapadne i centralne Srbije. U nekim mestima padala je kiša praćena gradom. Dve devojčice su nastradale od udara groma u opštini Aleksandrovac. U Maloj Ježevici nedaleko od Požege grom izazvao požar u kojem je izgorela štala sa sedam grla stoke.

Usled nevremena koje je zahvatilo područje opštine Aleksandrovac, oko 17.50 od udara groma na licu mesta smrtno je stradala petnaestogodišnja devojčica, dok je druga sa teškim povredama i u komi prebačena u kruševačku bolnicu, gde je preminula.

Devojčica koja je nastradala na licu mesta došla je iz Švajcarske sa roditeljima kako bi provela odmor u župskom kraju, javlja Radio-televizija Kruševac. Devojčica koja je preminula u kruševačkoj bolnici je bila njena drugarica. 

Devojčice su išle trotoarom prema naselju Rasadnik, kada ih je direktno pogodio grom. Policija istražuje da li su devojčice koristile mobilni telefon u trenutku nesreće.

Saško Rilak, radnik u hali sportova koja se nalazi u blizini mesta nesreće rekao je za RTS da je odjednom krenulo jako nevreme i da se videla munja. Potrčao je u pomoć, ali kada je stigao, ljudi su se već okupili na licu mesta i ubacili su devojke u auto kako bi ih odvezle lekaru.

Na teritoriji grada i u široj okolini Kruševca od 17.30 do 22 časa palo je oko 40 litara kiše. U većini ulica na nižim kotama došlo je do zadržavanja vode, a zbog zapušenja atmosferske kanalizacije upućeno je 50 zahteva za intervencije kruševačkom Vodovodu. Problema je bilo i u snabdevanju električnom energijom.

I pored toga što su sa Radarskog centra Kruševac ispaljene 43 rakete, grad slabijeg intenziteta zahvatio je desetak sela u dolini reke Rasine.

Nedaleko od Požege, u Maloj Ježevici, grom je pogodio štalu porodice Đukić i izazvao je ogromnu štetu.

Stradalo je pet bikova i dve krave, ali i poljoprivredna mehanizacija. Prema prvim procenama, šteta premašuje iznos od 70.000 evra.

Grom je udario u deo štale gde je bilo smešteno seno, pa je požar buknuo velikom brzinom.

Iako su domaćinima pritekle u pomoć i komšije, vatrena stihija bila je kobna za sedam grla, a nekoliko krava zadobilo je teške opekotine.

Vatrogasci spasioci u Požegi danas su imali pune ruke posla, dve ekipe su bile angažovane na gašenju požara u Mađeru, dok se treća borila protiv vatrene stihije u Čestobrodici, gde je na jednoj kući izgoreo krov. U oba slučaja uzrok požara je udar groma.

Nevreme je zahvatilo i Čačak. Neke ulice su pod vodom i saobraćaj je otežan, javlja dopisnik RTS-a.

Most u centru grada kod bivše "Ishrane" neprohodan je zbog visoke vode, a više automobila je zaglavljeno na tom mestu, javlja Tanjug.

Bujica se kretala Lominom ulicom, dok je u Atenici voda skoro zaustavila saobraćaj.

I pored veoma obilne kiše, grada nije bilo. Prema navodima građana, sa protivgradne stanice u Prislonici ispaljeno je šest protivgradnih raketa, a delovali su i svi ostali protivgradni strelci na području Čačka. 

Nevreme je zahvatilo i Takovski kraj, gde je sa jakom kišom padala i šipraga koja oštećuje šljivike. Do sada je palo blizu 80 litara po kvadratnom metru u Takovu, Klatičevu i Ločevcima.

Jaka kiša padala je i u Gornjem Milanovcu i na području Topole, ali bez grada.

Nevreme sa vetrom i jakim pljuskom zahvatilo je i okolinu Kragujevca, sela Lužnice i Ramaća, a krupan grad padao je u selima na planini Rudnik.

Kiša je padala i u Ivanjici, Loznici, Valjevu, Smederevskoj Palanci, Ćupriji, Nišu i Vranju.

Auto-moto savez Srbije saopštio je večeras da kiša otežava saobraćaj u pojedinim delovima Srbije i pozvao vozače da prilagode vožnju uslovima na putu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се