Srpske firme sve češće na meti hakera iz inostranstva

Sve je više firmi iz Srbije na meti hakera iz inostranstva koji preko lažnih naloga za plaćanje izvlače novac sa računa srpskih kompanija. Vlasnici oštećenih firmi nisu hteli pred kameru, a u policiji kažu da je više destina preduzeća oštećeno za iznose koji se kreću od nekoliko desetina hiljada evra do više stotina hiljada evra.

Prevaranti presreću elektronske poruke koje srpske firme razmenjuju s poslovnim partnerima iz inostranstva. Prate prepisku da bi se u jednom trenutku i sami uključili u nju. Lažno se predstavljaju kao predstavnici strane kompanije tako što otvaraju naloge za elektronsku poštu i internet stranice koji se, najčešće, od pravih razlikuju samo u jednom znaku. Dopisivanje traje sve do uplate novca.

"Pošalju im novo elektronsko pismo u kojem kažu da su zbog finansijskih problema njihove banke morali da otvore račun u novoj banci i dobijaju novu instrukciju za plaćanje. Nijedan oštećeni sa naše teritorije nije proverio kada je dobio novu instrukciju za plaćanje na neki drugi način", objašnjava Saša Živanović iz MUP-a.

Prevara bude otkrivena kada predstavnici srpske firme posle nekoliko dana pozovu strane partnere da pitaju zašto im još nije isporučena plaćena roba. Tada je kasno za reagovanje jer su kriminalci već podigli novac.

"Ukoliko dođe do nagle promene bez nekog velikog upozorenja, najave ili objašnjenja zašto se menja račun firme koje treba platiti odmah, treba imati određenu vrstu pozornosti i razmisliti šta se tu dešava", ističe Branko Stamenković iz Tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Dodaje da, ako se ima i najmanja sumnja, treba napraviti jedan telefonski poziv pravoj osobi u pravoj firmi. Tako će se u najvećem broju slučajeva sprečiti ovakvo izvršenje krivičnog dela, rekao je Stamenković.

U policiji kažu da o mogućim prevarama treba informisati zaposlene i uspostaviti procedure za reagovanje u takvim situacijama.

"Savetujemo i da se bar na kvartalnom periodu menjaju šifre za elektronske naloge za pristup elektronskoj pošti i da se osim alfa numeričkih znakova koriste specijalni znakovi poput navodnika, leve ili desne zagrade, upitnika, uzvičnika. Danas postoje veoma jeftini softveri za kriptovanje elektronske pošte", upozorava Živanović.

Ovakav vid internet prevara je popularan među kriminalcima u svetu. Za krivično delo internet prevare u Srbiji je predviđena kazna od dve godine do 10 godina zatvora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво