Vulin: Završena Strategija o starenju

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja završilo je Strategiju o starenju i ona bi trebalo da bude usvojena odmah po formiranju nove vlade, poručio je resorni ministar Aleksandar Vulin.

Sledeća godina biće proglašena za godinu međugeneracijske solidarnosti, rekao je Vulin u Bačkoj Palanci, gde je u izletištu Bagremara sa pokrajinskim sekretarom za socijalnu politiku Predragom Vuletićem prisustvovao međugeneracijskom druženju korisnika socijalne zaštite u toj opštini - dece koja se nalaze na smeštaju u hraniteljskim porodicama i korisnika Gerontološkog centra Bačka Palanka.

Vulin je tom prilikom poručio i da je Srbija zemlja u kojoj se mora negovati međugeneracijska solidarnost, budući da su u našoj zemlji predugo i često iz političkih razloga svađali generacije, govoreći unucima da su im dedovi pojeli budućost, a dedovima da su im neodgovorni unuci nedostojni naslednici.

"Nije istina ni jedno, ni drugo... Iduća godina će biti određena kao godina međugeneracijske solidarnosti. Mi smo završili Strategiju o starenju i odmah nakon formiranja vlade očekujemo da će ovaj važan dokument biti i usvojen i da će dati konkretna rešenja na terenu", naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, u Srbiji ima veliki broj starijih, ali njihov život zbog toga ni na koji način u kvalitativnom smislu ne sme da bude lošiji nego što je bio.

"Starost ne sme da bude kazna, već samo jedno od životnih doba u kojima još možemo da učimo, da napredujemo, da se razvijamo. U današnjoj akciji su bake i deke poklonile su prepodne deci koja bake i deke nemaju, deci iz hraniteljskih porodica", naveo je Vulin, navodeći da se takve aktivnosti sprovode u čitavoj Srbiji i da će se i u buduće sprovoditi kontinuirano.

U Srbiji, kako kaže, ima puno agresije, vršnjačkoj nasilja, nasilja nad starijima, koje se često neprijavljuje, pa su akcije poput današnje način da se, između ostalog, upozore ljudi da moramo da budemo jedni sa drugima, da upoznamo jedne druge.

"Nepoznavanje rađa strah, agresiju, nepoštovanje i zato hoćemo da upoznamo decu sa starijima, hoćemo da ih naučimo da vole i poštuju jedne druge", naglasio je Vulin.

Vuletić je rekao je da Vlada Vojvodine i posebno Sekretarijat od pre mesec dana nemaju radno vreme, jer običan čovek nema radno vreme, a ima potrebu koja se iskazuje svakog trenutka.

Naveo je i da je sistem socijalne zaštite u proteklih 16 godina bio "uspavan", da se iskazivao kroz potpuno pasivno "uljuljkavanje u fotelje", a da su predstavnici Sekretarijata u poslednjih 30 dana posetili sve ustanove čiji je osnivač Pokrajina i od njih uvek dobijali isti odgovor - da in niko od osnivača nije posećivao, a kamoli učestvovao u projektima.

Direktor Gerontološkog centra u Bačkoj Palanci Milan Bajić rekao je da Centar za socijalni rad u toj opštini stalno radi na unapređenju sistema socijalne zaštite i da je ta opština odavno respektabilna u odnosu na ciljeve u toj oblasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи