"Večitim" studentima ističu poslednji rokovi

Studenti koji su fakultete upisali po predbolonjskim sistemima imaju rok do 30. septembra da okončaju studije. Oni kojima je taj rok prekratak poslali su peticiju na nekoliko adresa tražeći produženje. Pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov kaže za RTS da zakon mora da se primenjuje.

Milovan Šuvakov je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se zakoni moraju poštovati i podsetio da su odredbe kojima prestaju da traju studijski programi po starom unete u septembru 2014.

"Menjati zakone kada to nekoj interesnoj grupi odgovara postavlja pitanje kvaliteta obrazovanja", naglasio je Šuvakov.

Prema njegovim rečima, argument o retroaktivnoj primeni ne stoji jer se ne radi o oduzimanju prava na studiranje već o isteku starih studijskih programa.

"Kada se radi o pozivanju na zemlje u okruženju, verovatno je to pozivanje na zemlje koje imaju lošiji sistem obrazovanja od nas. U Evropi nema 'večitih' studenata", naglasio je pomoćnik ministra prosvete.

Šuvakov je naglasio da se treba posvetiti dobrim studentima i manje se baviti temama onih studenata koji decenijama studiraju.

Kako je rekao, studenata ima 250.000, a od toga je možda samo dva odsto njih pogođeno ovim odredbama

Naveo je da se ne zna tačno koliki je broj "večitih" studenata jer evidencija nije definisana na pravi način.

"Postavlja se pitanje da li je neko ko se upisao 1985. na medicinu i dalje student - formalno on to jeste", dodao je Šuvakov.

Dosta studenata je već prešlo na bolonjski program, naveo je pomoćnik ministra prosvete ističući da se u slučaju promene može izvršiti priznavanje pojedinih ispita.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво