Kako će se kontrolisati stanodavci koji ne plaćaju porez?

Da bi sveobuhvatna akcija kontrole i kažnjavanja stanodavaca koji ne plaćaju porez na iznajmljivanje nepokretnosti uspela, smatraju u Poreskoj upravi, potrebno je da se uključe građani. Od njih se očekuje da prijave komšiju koji iznajmljuje stan za novac. Cilj akcije - da budžet godišnje bude puniji za najmanje 50 miliona evra, nikome nije sporan. Način na koji to može da se postigne, nekima, međutim jeste.

Strani i domaći turisti sve češće iznajmljiuju stan na dan. Da je ovaj vid iznajmljivanja profitabilan svedoči činjenica da renta za jednosoban stan u centru Beograda iznosi prosečno 300 evra, dok je dnevno iznajmljivanje u proseku 40 evra.

Ruke trljaju stanodavci, za samo sedam dana zarade mesečnu kiriju. Stan mogu da oglase sami ili da angažuju agenciju. Ukoliko to urade po zakonu, sklapa se ugovor i plaća se porez. Međutim, mnogi ga zaobilaze.

"Mi se zaista borimo da opstanemo na tržištu jer u 21. veku posredstvom intereneta, svako ko poseduje nekretninu može da je oglasi. Mi koji plaćamo poreze i doprinose uredno, ne možemo biti konkurentni sa cenama onima koji ilegalno izdaju nekretnine", kaže Maja Kisin iz Agencije za dnevni najam apartmana.

Procenjuje se da svega jedan odsto stanodavaca plaća propisanih 20 odsto poreza na prihode od stanarine. Lov na nesavesne Poreska uprava najavljuje od jeseni. Spekulisalo se da će infomacije koji se stanovi izdaju dobiti iz popisa, što su poreznici demantovali. Da će tako i biti potvrdio je i poverenik za zaštitu podataka o ličnosti.

Pre kontrole poreznici pozivaju građane da sami izmire obaveze. Ukoliko to ne uspe, uzdaju se u neočekivanu pomoć. Da ih prijave njihove komšije.

Ni poreski stručnjaci nisu optimisti da će najavljene metode biti delotvorne.

"Prva stvar koju oni moraju da urade, jeste da provere koji pojedinac ima više nego jednu stambenu jedinicu. Pa onda kad to provere, da vide gde su te stambene jedinice. Onda da vide kolike su te stambene jedinice", kaže ekonomista Milica Bisić i dodaje da se onda stanodavci pozivaju u poreski postupak.

Engleska ima uspešan model naplate poreza na izdavanje nekretnina. Agencija tamo mora da posreduje između stanodavca i zakupca a ujedno je i garant da će se ugovor poštovati. Sa ugovorom i poreznici znaju od koga im sleduje porez.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво