Skadarlijom ponovo šetaju šeširi

Šeširi sa pet kontinenata prekrili su Skadarliju. Otvoren je međunarodni šešir fest "Šesirijada 2016", na kojem se više od 200 učesnika iz 15 zemalja nadmeđu za najlepši muški, žensi i dečji šešir.

Manifestacija je počela defileom od restorana "Dva bela goluba" sa tamburaškim orkestrom.

Ocenjivaće se i najbolji starogradski, etno, diplomatski, poslovni, najmanje i najveći šešir.

To je prava prilika da strance upoznamo sa našom istorijom i tradicijom, rekao je gradski menadžer Goran Vesić, koji je otvorio manifestaciju.

Dodao je da i naši građani mogu da se upoznaju sa kulturom Beograda i načinom kako se Skadarlija razvijala u 19. veku kada je Beograd pokušavao da iz jedne orijentalne varoši postane moderan evropski grad.

"Ovo je lepa manifestacija, jedna od onih kojima privlačimo turiste u naš grad. Ovo je četvrta šeširijada koja se održava u Skadarliji gde, inače, dolaze svi naši gosti i stranci, a naravno i Beograđani", rekao je Vesić.

Kako kaže, Skadarlija nije samo mesto na koje dolaze turisti, to je mesto naše istorije i kulture i mesto na kome su bili mnogi naši poznati pisci, od Đure Jakšića, Tina Ujevića, Mome Kapora i drugih.

Vesić dodao da bi trebalo da imamo više takvih manifestacija. On je na poklon dobio šešir i štap, koji su simbol Skadarlije.

"Možete da dobijete puno raznih priznanja i važnijih, ali meni je veoma drago što sam ovako postao deo Skadarlije", rekao je gradski menadžer.

Predsednik Društva Skadarlija Dragan Gligorijević je rekao da mu je posebno drago što je Šeširijadu otvorio Vesić koji je odrastao tu i da zato nema boljeg domaćina.

"Sa pet kontinenata smo dobili šešire i takmičare. Ovako smo poslali i poruku da je Srbija gospodska i da je Beograd bio gospodski i da je uvek negovao kućno vaspitanje, jer se ranije nije moglo zamisliti da uđete u neki ugostiteljski objekat bez divnog šešira, odela i haljine. To je još od vremena Đure Jakšića", naveo je Gligorijević.

Dodao je da u Šeširijadi učestvuju i takmičari iz Pariza, Beča, Venecije, Opatije, Ohrida i drugih.

U žiriju za najbolji šešir su primadona Beogradske opere Milka Stojanović i glumac Toma Kuruzović.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи