Komarci nisu preneli zika virus u Srbiju

Direktorka kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu Miljana Grbić rekla je da svi koji planiraju da putuju u Brazil na letnje Olimpijske igre, treba da prate savete lekara i da se sa njima konsultuju pre polaska na put.

Miljana Grbić je rekla da i dalje postoji geografsko širenje zika virusa, ali da do sada nije registrovana zaraza putem komaraca u zemljama Evrope, kao ni u Srbiji, prenosi Beta.

"Podaci SZO od 1. do 3. jula pokazuju da je 65 zemalja prijavilo širenje zika virusa putem komaraca. Bilo je u Evropi samo pojedinačnih slučajeva bolesti, kod putnika koji su putovali u neku od zemalja gde je zabeleženo širenje virusa", istakla je Grbićeva.

Upozorila je da je bez obzira na mali broj virusa u određenim zemljama, neophodno pridržavati se preporuka lekara.

Dodaje da je SZO dala preporuke, prema kojima svi koji putuju u Rio treba da se štite odgovarajućim sredstvima koja odbijaju komarce, kao i da nose odeću koja pokriva veći deo tela, po mogućstvu svetlijih boja.

"Kako bi se smanjila mogućnost daljeg prenošenja virusa i oštećenja ploda kod trudnica, svi putnici se savetuju da po povratku primenjuju bezdedan seks, upotrebom kondoma ili uzdržavanjem od seksa najmanje osam nedelja po povratku sa puta", rekla je Grbićeva.

Prema njenim rečima, preporučuje se i izbor smeštaja sa klima uređajima, kako bi se izbeglo otvaranje vrata i prozora, ali i posećivanje naselja sa lošim higijenskim uslovima, koja su pogodna za stvaranje legla komaraca.

Simptomi bolesti su povišena temperatura, groznica, kožni osip, bolovi u mišićima i kostima, crvenilo očiju, glavobolje, rekla je Grbićeva i dodala da se lečenje sastoji u mirovanju, unošenju tečnosti, uz eventualnu primenu lekova protiv bolova.

Vakcina protiv zika virusa za sada ne postoji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво