Komarci nisu preneli zika virus u Srbiju

Direktorka kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu Miljana Grbić rekla je da svi koji planiraju da putuju u Brazil na letnje Olimpijske igre, treba da prate savete lekara i da se sa njima konsultuju pre polaska na put.

Miljana Grbić je rekla da i dalje postoji geografsko širenje zika virusa, ali da do sada nije registrovana zaraza putem komaraca u zemljama Evrope, kao ni u Srbiji, prenosi Beta.

"Podaci SZO od 1. do 3. jula pokazuju da je 65 zemalja prijavilo širenje zika virusa putem komaraca. Bilo je u Evropi samo pojedinačnih slučajeva bolesti, kod putnika koji su putovali u neku od zemalja gde je zabeleženo širenje virusa", istakla je Grbićeva.

Upozorila je da je bez obzira na mali broj virusa u određenim zemljama, neophodno pridržavati se preporuka lekara.

Dodaje da je SZO dala preporuke, prema kojima svi koji putuju u Rio treba da se štite odgovarajućim sredstvima koja odbijaju komarce, kao i da nose odeću koja pokriva veći deo tela, po mogućstvu svetlijih boja.

"Kako bi se smanjila mogućnost daljeg prenošenja virusa i oštećenja ploda kod trudnica, svi putnici se savetuju da po povratku primenjuju bezdedan seks, upotrebom kondoma ili uzdržavanjem od seksa najmanje osam nedelja po povratku sa puta", rekla je Grbićeva.

Prema njenim rečima, preporučuje se i izbor smeštaja sa klima uređajima, kako bi se izbeglo otvaranje vrata i prozora, ali i posećivanje naselja sa lošim higijenskim uslovima, koja su pogodna za stvaranje legla komaraca.

Simptomi bolesti su povišena temperatura, groznica, kožni osip, bolovi u mišićima i kostima, crvenilo očiju, glavobolje, rekla je Grbićeva i dodala da se lečenje sastoji u mirovanju, unošenju tečnosti, uz eventualnu primenu lekova protiv bolova.

Vakcina protiv zika virusa za sada ne postoji.

broj komentara 0 pošalji komentar