Godišnjica zločina u Starom Grackom

Pre 17 godina, u Starom Grackom kod Lipljana, ubijeno je 14 srpskih žetelaca. Za taj, jedan od najvećih zločina nad Srbima koji se dogodio posle dolaska Unmika i Kfora, još niko nije odgovarao. Kod spomen-ploče u centru Starog Grackog, episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije služio je parastos.

Četrnaestorica Srba iz Starog Gracka ubijena su na njivi tokom žetve 23. jula 1999. godine. Ubijena su četiri člana porodice Janićijević: Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao samo 17 godina.

Rafalima su na licu mesta pokošeni i Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, zatim Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Ubice srpskih žetelaca do danas nisu otkrivene, kao ni motiv ubistva. Policija Unmika je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu.

Bitići je, usled nedostatka dokaza, posle dva meseca pušten iz pritvora.

"Izgleda da polako sazreva svest u međunarodnoj zajednici da su zločini počinjeni nad Srbima na KiM, toliki da se ne mogu više prikrivati i ignorisati", rekao je zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. 

Porodice ubijenih i dalje čekaju da zločinci budu privedeni pravdi. Ne gaje velike nade da će ovaj zločin biti rasvetljen. Uvereni su da se u albanskoj zajednici zna ko je to uradio, ali da se o ovom, kao i o drugim posleratnim zločinima prema Srbima na Kosovu, ćuti.

"I danas ovde nesrećni članovi porodica traže samo jedan odgovor. Ko su ubice srpskih žetelaca", kaže Nataša Šćepanović iz Udruženja kosmetskih žrtava.

Ono što Srbi u Starom Grackom i porodice ubijenih žetelaca mogu je da se jednom godišnje okupljaju i polaganjem venaca, podsete javnost na zločin koji se dogodio i koji još nije rasvetljen.

"Na nama je da verujemo da će Specijalni sud koji je formiran, uraditi više, nego što je urađeno ranije i da će biti konkretnih rezultata, a ne samo obećanja, naznaka, najava", ističe potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović.

Ubistvo 14 žetelaca uticao je da se u Starom Grackom broj Srba prepolovi. Danas ih ima stotinak u 50 kuća.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво