Na Batrovcima novi terminal i traka za kamione

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović posetila je Batrovce gde je završena prva faza proširenja tog graničnog prelaza, a gde je i na ulasku u Srbiju iz Hrvatske izgrađen novi teretni terminal sa 28 parking mesta, kao i nova traka za kamione na auto-putu u dužini od 700 metara.

Zorana Mihajlović je rekla da su radovi završeni i pre roka podsetivši da su počeli u junu i da je završena prva faza proširenja najfrekventnijeg prelaza u Srbiji.

Ministarka građevinarstva je istakla da će po završetku druge faze - u 2017. ovaj prelaz moći da primi veliki broj vozila.

"Kako se završava Koridor 10 imamo sve više vozila. Mi smo već prošle godine imali za dva miliona više vozila u odnosu na 2014. i sada u junu ove godine imamo za 200.000 vozila više koja prolaze Koridorom 10 u odnosu na isti mesec 2015", naglasila je Mihajlović.

Ona je istakla da su radove izvodile domaće firme i da je ispoštovan i rok, kao i da je dobar kvalitet.

Mihajlovićeva je dodala da će država zahvaljujući proširenju Batrovaca imati više novca od prometa i da će propusna moć carine na tom prelazu biti povećana za oko 40 odsto.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan je rekao da su radovi počeli 9. maja i da je rok bio 98 dana dodajući da je izvođač radio u tri smene i uspeo da završi skoro mesec dana ranije. U pitanju je konzorcijum: Saobaćajni institut CIP za projekat i "Ingrap omni za radove", a Građevinska direkcija je sprovodila nadzor.

Šurlan je naveo da je ukupna vrednost projekata oko 700 miliona dinara, kao i da će sledeće godine sve isto biti urađeno na prelazu Batrovci i na izlazu iz Srbije, a biće i povećan broj traka na tom prelazu tako da će ih ukupno biti 18 umesto sadašnjih 12. 

Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić je rekao da su na Batrovcima postavljeni novi "piktogrami" pre četiri meseca pošto postojeći nisu bili u funkciji, kao i da će Direkcija rešiti taj problem i na drugim graničnim prelazima.

On je rekao da će kontejneri za špediciju na Batrovcima biti prebačeni u zgradu koja je za to još ranije napravljena i da će Direkcija od tih zakupa imati mesečno 60.000 evra prihoda.

Vorkapić je naglasio da će se tako raditi i na drugim graničnim prelazima kako bi se i tamo naplatio zakup. 

Zamenik direktora Uprave carine Duško Marinković je naglasio da će ova investicija omogućiti efikasnije sprovođenje carinskih procedura i smanjiti ilegalnu trgovinu.

"Uvođenje novih traka i nova vaga će omogućiti brži robni promet i sprovođenje carinske procedure, ali i rasterećenje putničkog prometa", naveo je Marinković.

Marinković dodaje da će Uprava carine imati veće prihode za državu zahvaljujući tome i zahvalio Ministarstvu građevinarstva i ostalim institucijama koje su omogućile taj projekat.

Pored teretnog terminala i nove trake za kamione na auto-putu, na prelazu Batrovci je postavljena i nova vaga za merenje tereta kako bi se ubrzao protok robe, povećala bezbednost i smanjila korupcija i siva ekonomija.

Gradnja novog teminala je koštala 110,8 miliona dinara. 

Nova traka za teretna vozila na auto-putu na izlasku iz Srbije duga 700 metara koštala je 74,4 miliona dinara i dodatno će smanjiti gužvu na ulazu u Hrvatsku.

Drugi deo radova na proširenju graničnog prelaza Batrovci treba da bude završen polovinom 2017.

Ukupna vrednost radova na tom graničnom prelazu je 684 miliona dinara, od čega je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obezbedilo 200 miliona u ovoj godini, dok će ostatak biti obezbeđen u budžetu Srbije za 2017.

Građevinska direkcija Srbije je finansirala izradu projektno-tehničke dokumentacije u vrednosti od 19,5 miliona dinara.

Na prelazu Batrovci je u januaru ove godine urađena i nova rasveta na graničnom prelazu u dužini od pola kilometra prilikom ulaska u Srbiju. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво