Turska škola u Beogradu, veze s Gulenom samo ideološke

Ime turskog imama Fetulaha Gulena u javnosti se spominje ne samo kao inicijatora puča, kako tvrdi turski predsednik, već i kao najuticajnijeg finansijera mreže turskih škola širom sveta. Takve škole postoje i na Balkanu, iako njihovi vlasnici tvrde da nema finansijskih spona sa Gulenom, već samo ideoloških.

"Blistavo bela", na turskom "Bejza", sa sedištem u Beogradu – turska privatna škola osnovana je pre četiri godine i tada je imala samo dva đaka. U septembru će ih imati 110. Vlasnici su turski državljani. Program je srpski, ali modernizovan.

Sa duhovnim vođom pokreta "Hizmet" Fetulahom Gulenom, tvrde, škola nema finansijske veze. Njen direktor prepoznaje ideološke.

"Gospodin Gulen nije vlasnik škole, ali, s druge strane, kao i svaki čovek, može da ima inspirativnu tačku, što je nekima Mandela, Buda, Đoković", rekao je direktor škole "Bejza" Kemal Jildiz.

Da posluju po zakonu, potvrđuje i Ministarstvo prosvete.

"Reč je o privatnoj školi, nacionalnoj, odnosno domaćoj, čiji je osnivač strano fizičko lice, a realizuje nastavni plan i program Republike Srbije. Njen rad, kao i rad svih ostalih škola, kontrolišu prosvetni inspektori, a stručno-pedagoški nadzor vrše prosvetni savetnici, u skladu sa Zakonom", navode iz Ministarstva.

Turski imam Fetulah Gulen, Erdoganov protivnik u egzilu u Pensilvaniji, formalno i neformalno, izgradio je jednu od najvećih školskih mreža – 300 škola u Turskoj, ali i više od hiljadu u više od 100 zemalja. Ne i, na primer, u Rusiji.

Gulenove škole visokih obrazovnih standarda insistiraju na prirodnim naukama, a u verskom učenju, analitičari čitaju, teže da pokažu za zapadnu civilizaciju prihvatljivo lice islama.

"Za njega se često govori da je opus dei u islamu – modernizatorski sistem koji insistira na prirodnim naukama, jezicima, modernizaciji... Problem sa tom celom pričom je taj kontroverzni bekgraund koji ih prati da koriste neprihvatljive modele regrutacije elite", ističe Miša Đurković sa Instituta za evropske studije.

Ovakvih škola ima širom Balkana, u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Makedoniji. I direktor škole "Bejza", biolog po struci, iskustvo je sticao u Skoplju.

Gulenovim školama, kojih u Americi ima više od 120, prethodnih godina aktivno su se bavili mediji. Finansijskim tokovima pojedinih škola bavio se i FBI. U Turskoj se njima bavi predsednik Erdogan. Odluka o zatvaranju škola iz sistema "Hizmet" doneta je 2014, ali je turski sud odmah potom tu odluku ukinuo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи