Poligraf sme da koristi samo policija

Šta se prethodnih dana dešavalo u firmi "Perutnina Ptuj", utvrđivaće i inspekcija rada. Posle informacija da je poslovodstvo poligrafski testiralo sedamnaest zaposlenih, reagovao je poverenik za informacije od javnog značaja. Kompanija saopštava da joj je cilj bio da spreči krađu i zaštiti potrošače, dok Rodoljub Šabić poručuje da za tako nešto nema opravdanja.

Radnici su sami pristali, a testiranje je rađeno za dobro kupaca - to su argumenti "Perutnine Ptuj" koje i pravnici i Inspekcija rada smatraju neosnovanim. Najavaljuju da će u Bačku Topolu uskoro poslati inspektore.

"Tamo gde zaposleni pretrpe štetne posledice zbog toga što nisu hteli da se podvrgnu poligraf ispitivanju - najčešće se te štetne posledice ogledaju u tome da im prestane radni odnos - inspektori imaju ovlašćenje da donesu rešenje kojim vraćaju zaposlenog na rad. Donose neku vrstu privremene mere do okončanja sudskog postupka koji može da traje relativno dugo", objašnjava Goran Marković iz Inspekcije rada.

Iako je slučaj fabrike u Bačkoj Topoli prvi koji je prijavljen povereniku, upućeni tvrde da ima i drugih vlasnika koji poligrafom pokušavaju da otkriju istinu.

Stevan Đokić iz Detektivsko bezbednosne agencije da u takvim slučajevima radnici potpisuju pristanak, a razgovor se uvek obavlja bez prisustva vlasnika firme.

"Objasnimo radnicima da oni nisu u obavezi da budu testirani poligrafom i ukoliko smatraju da su primorani da nam to obavezno kažu", ističe Đokić.

Preduzeća nemaju zakonski osnov za poligrafsko testiranje, upozorava povernik Rodoljub Šabić. To pravo ima samo policija, i to uz pristanak testirane osobe.

"Pristanak ne sme da bude iznuđen. Kada kažem iznuđen ne mislim samo pod formalnom pretnjom, dakle on mora biti slobodan i u kontekstu da onaj ko uskraćuje pristanak mora sa izvesnošću da računa s tim da sigurno zbog toga neće biti izložen nekakvim neprijatnim posledicama", naglašava poverenik.

Praksa je pokazala da radnici ne prijavljuju svoje poslodavce jer nisu upoznati sa svojim pravima. Ipak, mnogo jači razlog je strah od gubitka radnog mesta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво