U septembru konkurs za spomenik Zoranu Đinđiću

Do kraja septembra biće raspisan međunarodni konkurs za spomenik Zoranu Đinđiću, na osnovu kojeg bi Odbor za podizanje spomenika najkasnije do kraja februara 2017. godine doneo odluku o njegovom budućem izgledu, odlučeno je na sednici tog odbora.

Konkurs će imati tri celine – pravno-istorijsku, umetničku i urbanističku, a članovi Komisije će do 1. septembra raditi na njegovoj pripremi.

Komisija je odlučila da konkurs za spomenik bude javan i međunarodni, u nadi da će na njemu učestvovati veliki broj vajara "kako bi spomenik Zoranu Đinđiću odražavao ono što je on značio za srpsko društvo".

Kako je saopštila Gradska uprava, na sednici odbora prihvaćen je i predlog da se javnost uključi kada Odbor bude napravio uži izbor predloženih rešenja i to tako što će se građanima omogućiti da glasaju za jedno od rešenja budućeg spomenika i tako daju svoj sud.

"Verujem da ćemo u martu moći da objavimo kako će spomenik izgledati, onda krećemo s rekonstrukcijom Vasine ulice, pomeramo trolejbusku okretnicu, tako da u drugoj polovini godini možemo da krenemo s podizanjem spomenika kako bi bio otkriven, kako je premijer Vučić i najavio, na 15-ogodišnjicu ubistva", kaže menadžer Grada Beograda Goran Vesić.

Na predlog gradskog urbaniste Milutina Folića sledećoj sednici će prisustvovati i arhitekta Boris Podreka koji radi projekat pretvaranja Vasine ulice, od Narodnog pozorišta do Ulice kralja Petra, u pešačku zonu, i koji će se uključiti u rad Komisije. 

Spomenik dr Zoranu Đinđiću se podiže na predlog predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

"Mi treba da vodimo računa da se građani odužuju delu ali i onome što je simbolizovao Đinđić, i u tom pogledu spomenik treba da odražava njegovu ličnost, svu raskoš njegove političke, ljudske, naučne ali i svake druge pojave u novijoj političkoj istoriji Srbije", ističe dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić.

Konstitutivnom sednicom u Skupštini grada, predsedavao je Simić, a prisustvovalo je i deset članova među kojima su akademik Svetislav Arsić Basara, direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović, novinar Ivan Radovanović, savetnik predsednika Jasmina Mitrović Marić, gradski menadžer Goran Vesić, gradski urbanista Milutin Folić i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво