Migranti neće u prihvatne centre, strpljenje na izmaku

Vlada u Budimpešti tvrdi da migranti koji stižu preko Makedonije i Bugarske povećavaju pritisak na mađarsko-srpsku granicu. S druge strane, Mađarska ponovo pokreće antimigrantsku kampanju, u kojoj, putem bilborda, upozorava građane da su za napade u Parizu odgovorni migranti, kao i da se nasilje nad ženama drastično povećalo od migrantskog talasa.

Nadležni u Srbiji kažu da se već duže radi na suzbijanju ilegalnih migracija. Danima se poručuje da nećemo biti zemlja u kojoj će se migranti zadržavati, ali se ne zna kuda će oni dalje. 

Krenuli smo iz Avganistana, cilj su nam Nemačka, Francuska... Ali mađarska vojska i policija sve kontrolišu, ne daju da se pređe granica. Želimo da ona za nas bude otvorena, kaže migrant koji boravi u parku kod Autobuske stanice u Beogradu. 

Ovo je svakodnevica migranata koji stižu iz Avganistana i Pakistana. Mađari ta svedočenja gledaju kroz brojeve – više od 12.000 ljudi od početka godine pokušalo je da probije njihovu granicu. Od oko tri hiljade migranata, koliko ih je trenutno u Srbiji, svaki drugi čeka pred mađarskom granicom. Ne pristaju da idu u prihvatne centre.

Nenad Ivanišević iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kaže da pokušavaju da ih nateraju da dođu u centre.

"Mislim da ćemo uskoro moći da kažemo da možemo da postignemo sa mađarskom stranom dogovor da se upravo ti zahtevi primaju u centru, odnosno da se ti čuveni brojevi, koje oni čekaju na osnovu tih zahteva, mogu primati u našim centrima i da će to verovatno smanjiti pritisak", kaže Ivanišević.

Odluka Vlade Srbije je da u zemlju ne može niko bez dokumenata i ko ne zatraži azil. Dnevno ih uđe do 200, najviše iz Bugarske i Makedonije. Mnogi ilegalno.

"Srbija se uvek znala nositi sa migrantskim krizama, i kad smo u jednom danu primali po 250.000, niko nije ostao ni gladan ni žedan", kaže Ivanišević.

Broj migranata nije veći nego prošlog leta. Problem je to što su granice Evrope zatvorene, a strpljenje svih na izmaku. Mađari tvrde da su migranti toliko odlučni da stignu do zapadne Evrope da pribegavaju čak i nasilju.

Novinar Vremena Mirko Rudić kaže da je glavni cilj migranata da stignu tamo kuda su krenuli i sledeća granica je sa Mađarskom ili Hrvatskom.

"U ispunjenju tog cilja često ne biraju sredstva. To ne znači da su oni nasilniji, nego jednostavno, ako je granični prelaz zatvoren, oni će preko krijumčara pokušati da nađu neku rupu u ogradi i da prođu dalje", kaže Rudić.

Od početka godine, srpsko tužilaštvo je podnelo više od 300 krivičnih prijava zbog krijumčarenja 2.500 ljudi. Jedan od ciljeva vojno-policijskih zajedničkih timova na granici sa Bugarskom i Makedonijom upravo je sprečavanje krijumčarenja ljudi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво