Pripreme za septembarski upisni rok u toku

Za drugi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu ostalo je 1.325 slobodnih mesta. Od toga je 179 budžetskih mesta i to na Rudarsko-geološkom fakultetu, Tehničkom fakuletu u Boru, Učiteljskom, Filološkom i Fizičkom fakultetu.

Za samofinansirajuće studente ostalo je mesta i na Geografskom, Ekonomskom i Pravnom fakultetu. Svi potrebni podaci nalaze se na sajtovima fakulteta i Univerziteta. Septembarski upisni rok namenjen je i našim državljanima koji su srednju školu završili u inostranstvu.

"Takođe na svim fakultetima gde je ostalo slobodnih mesta, moći će, ukoliko nije bilo dovoljno prijavljenih po afirmativnim merama, znači za upis Roma i studenata sa invaliditetom, to će isto biti oglašeno. Tokom predaje dokumenata studenti treba da se izjasne da li pripadaju određenoj afirmativnoj meri i da predaju dokumentaciju da to potvrde, ne posle prijemnog ispita nego tokom predaje dokumenata", kaže prorektor Univerziteta u Beogradu prof. Nada Kovačević.

Tokom drugog upisnog roka, na primer farmaciju i stomatologiju, upisuju brucoše za nastavu na engleskom jeziku. Večitim studentima 30. septembra ističe rok da završe studije.

"Mi se pripremamo da ove godine to završimo. Pripremali smo izmene statuta našeg, gde će se definistati na koji način mogu sada da se upišu na nove studijske programe kako da se prizna ono što su završavali u prethodnom periodu, znači kako oni mogu da se upišu i da studiraju po Bolonjskom sistemu", dodaje Kovačevićeva.

U Rektoratu kažu da nije bilo zvaničnih zahteva za produžavanje rokova za osnovne studije.

"Imamo pritisak za završetak i odbranu doktorata po starom sistemu, znači magistri nauka da samo odbrane doktorat, ali kao i ovo to je vezano za Zakon i mi lično, odnosno naš univerzitet ne može donositi nikakve drugačije odluke nego kako je u Zakonu", objašnjava Kovačevićeva.

Dokumenta budući brucoši mogu da predaju od prvog do trećeg septembra. Prijemni ispiti su od četvrtog, a upis treba da bude završen do 16. septembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво