Kruševac, kreativnim radionicama do inkluzije Roma

U Kruševcu se u okviru projekta "Osnažiti" održavaju kreativne letnje radionice sa decom predškolskog i školskog uzrasta čiji je krajnji cilj društveno-ekonomska inkluzija Roma i najsiromašnijeg seoskog stanovništva. Radionice su deo projekta "Podrška inkluzivnom društvu", koji Evropska unija u Srbiji finansira sa 5,4 miliona evra u saradnji sa resornim ministarstvom.

Posle crtanja, vajanja plastelinom i kreiranja maski, na red je došao nakit. Tridesetoro dece romske nacionalnosti, većinom iz prigradskog naselja Panjevac, ovde su i po nekoliko puta nedeljno. Često dođu i pre volonterki, željni druženja.

Deca ističu da im je zanimljivo da provode vreme u radionici, da im je zabavno kad crtaju, prave maske i nakit.

"Veoma mi je zanimljivo ovde, mnogo mi je lepo. Zabavno", ističe učesnik radionice.

U radionice dolaze i najmlađi članovi porodica. I za njih je pripremljen program, a biblioteka igračaka omogućava im da omiljenu igračku zaduže i odnesu je kući.

Deca ističu da roditelji znaju da provode vreme u radionici i da su mnogo toga naučila – od crtanja, preko vajanja plastelinom i kreiranja maski.

"Sa mlađima uglavnom radimo na crtanju jer je jako malo rađeno sa njima. Crtamo domaće i divlje životinje", navodi Tamara Asković, asistent projekta "Osnažiti".

Nažalost, od ove dece samo je trećina uključena u sistem obrazovanja.

"Mi paralelno radimo sa roditeljima. A ono što je njima najpotrebnije jeste upravo kako popuniti zahtev, koje korake treba da obave, kako odvesti decu na sistematski da bi dobili potvrdu", ističe Ivana Stevanović Hempfling, menadžer projekta "Osnažiti".

U klubu za mlade "Romani Cikna" planirane su i radionice o ranim brakovima. U naredne dve godine kroz projekat će se rešavati problemi zapošljavanja i siromaštva u selima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво