Nikolić: Srbija mora da se okrene selu

Srbija više ne može da računa da će velikom industrijom da podigne svoj životni standard, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Srbija mora da se okrene selu mnogo više nego do sada, poručio je Nikolić koji je otvorio Kosidbu na Rajcu, neposredno pošto je položio venac na Spomenik junacima Kolubarske bitke.

Tomislav Nikolić je napomenuo da je tačno da je ova manifestacija i negovanje tradicije, kao što je rekao predsednik opštine Ljig Dragan Lazarević, ali je i znak državi da još više uloži truda i novca u poljoprivredu i seljački rad.

Da kap seljačkog znoja vredi kao kap znoja u gradu, da seljak kad završi svoj posao može da pomisli i na novu kuću, školovanje dece i odmor na moru, rekao je Nikolić, kome se čini da su se životni zahtevi na selu sveli na minimum.

Nikolić je napomenuo da su sela opustela, "decu spremamo da nađu bilo kakakv posao u gradu, a ostaju starci, stari traktori i stare mašine".

Selo nas diže, rekao je Nikolić: "Selo treba, valjda, da nas hrani, a ne uvoz iz drugih zemalja i moramo da mu se odužimo.

Prema njegovim rečima, deca koja žive na selu ne smeju da osete sramotu zbog toga, već treba da budu ponosna, ali država treba da im pruži uslove za to, što podrazumeva i dovođenje stranih kompanija na selo.

"Ako ne stvorimo dodatne uslove za život na selu, bojim se da ćemo se na selu skupljati samo na manifestacijama", napomenuo je Nikolić, koji je za sebe rekao da je mali poljoprivredni proizvođač, kao i da je siguran da okupljeni jako dobro razumeju njegove reči.

Predsednik opštine Ljig zahvalio je Nikoliću što je otvorio Kosidbu na Rajcu, navodeći da je to jedna od najstarijih manifestacija u Srbiji i da se tako čuvaju tradicija i narodni običaji ovog kraja.

Pored revijalnog, kosidba je imala i takmičarski karakter. Prilika da kosci pokažu veštinu i brzinu košenja livada za "Zlatnu kosu" Rajca. Prvi put do sada kiša je namučila kosce.

"Uvek je bilo kiša kosi - Sunce suši. Tako je i ovo bilo danas. Kiša kosi a sunce će osušiti ako nekome bude trebalo da pokupi livadu", kaže kosač Neđo Lekić iz Mrkonjić Grada.

Ranko Bogavac iz Knina kaže da je trava bila teža nego ikad. "Mnogo velika, mnogo polegnuta zbog obimne kiše ovog proleća, tako da smo mi iskusni kosci to savladali ali i mnogo veće snage i muke uložili", rekao je Ranko.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво