"Nema informacija da među stradalima u Turskoj ima srpskih građana"

Trenutna situacija u Turskoj razvija se u pravcu smirivanja, i sve informacije idu ka tome da je pokušaj vojnog udara propao i da će se situacija normalizovati u dogledno vreme, rekao je konzul Srbije u Turskoj Zoran Marković. Direktor "YUTA" Aleksandar Seničić kaže da su srpski turisti potpuno bezbedni.

Naveo je da su se vojnici koji su blokirali most u Istanbulu predali i da je "'Turkiš erlajns' objavio da je jutros od šest sati počeo da radi aerodrom 'Kemal Ataturk'".

"Državno rukovodstvo Srbije, pre svega premijer i ministar spoljnih poslova bili su u konstantnom kontaktu sa nama. Izveštavali smo usmeno i pismeno tokom cele noći. Upoznati su sa svim detaljima situacije", rekao je Marković.

Dodao je da je konzulat tokom noći bio u komunikaciji sa svim građanima koji su se na bilo koji način obratili konzulatu.

"Nema informacija da među stradalima u ovim događanjima ima naših državljana. Ja apelujem na naše građane koji su u Istanbulu ili bilo gde drugo da ostanu mirni i na lokacijama na kojima jesu dok se situacija apsolutno ne kristalizuje", rekao je Marković.

Dodao je i da su od srpskih turista stizale informacije da u letovalištima nije bilo događanja koja bi uticala na bezbednost.

Kako smo saznali na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", let u pet časova i 20 minuta za Antaliju je realizovan po planu letenja, dok je let u osam i 20 za Istanbul otkazan.

Ranije je konzul Marković rekao da svi srpski građani mogu da se jave za informacije na brojeve telefona +902122137686 i +902122135208.

Seničić: Srpski turisti potpuno bezbedni

Turisti iz Srbije koji se u ovom momentu nalaze u turiskim letovalištima potpuno su bezbedni, nalaze se u svojim hotelima i nema većih problema sa njihovim boravkom u Turskoj, gde je pokušan vojni puč, rekao je direktor "YUTA" Aleksandar Seničić.

"Na južnoj obali Turske je najveći broj turista, situacija je tamo bila stabilna, nije im bila ugrožena bezbednost. To je slučaj i sa severnim delom", rekao je Seničić.

Dodao je da "YUTA" nema informacije koliko srpskih turista trenutno boravi na turskoj obali, a što se tiče onih koji su otputovali avionom pretpostavlja da ih je oko 1.000.

"Jedan od planiranih čarter letova je poleteo jutros, jedan broj putnika je odustao. Imamo popodne još jedan let za Antaliju, po sadašnjim informacijama on će biti realizovan", naveo je Seničić.

Dodao je i da ne može da kaže kako će agencije postupati u vezi sa aranžmanima sa Turskom i da za sada nema formalno pravnog osnova za povraćaj novca.

Putnici, kaže, moraju da razumeju da ovo nije situacija do koje je došlo greškom agencija, a siguran je da će agencije naći najbolje rešenje za putnike.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се