Za povratak srpskih naučnika 20 miliona evra

Kako bi se uključili u razvoj zemlje, država će obezbediti 20 miliona evra za povratak srpskih stručnjaka i naučnika iz dijaspore, rekao ministar za nauku Božidar Đelić. Bazu podataka o srpskim naučnicima u inostranstvu za sada čini 500 imena.

Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Srbije mora da obezbedi da najtalentovaniji mladi ljudi ne odlaze iz zemlje, a posebnu pažnju treba posvetiti razvoju sektora informacionih tehnologija, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić.

Država Srbija obezbediće 20 miliona evra za povratak srpskih stručnjaka i naučnika iz dijaspore, rekao je Đelić i dodao da je počela izrada baze sa imenima srpskih naučnika u inostranstvu, koja za sada sadrži 500 imena.

Izražavajući očekivanje da će u bazu biti prikupljeno 10.000 imena srpskih naučnika u inostranstvu, Đelić je izjavio da taj novac nije predviđen budžetom Srbije, već će biti obezbeđen vanbudžetskim finansiranjem iz sredstava Evropske investicione banke, Evropske komisije i Svetske banke.

Posle izlaganja na Forumu kompanije IBM, na kome je predstavio Strategiju naučno-tehnološkog razvoja Srbije do 2014. godine, Đelić je rekao da se iz budžeta Ministarstva nauke godišnje na projekte iz te oblasti izdvaja 420 miliona dinara, a da bi od 2011. godine ta cifra trebalo da bude četiri do pet puta veća.

Đelić je objasnio da je važno da se zajedničkim investiranjima sa velikim tehnološkim kompanijama, poput IBM, "Majkrofosta" i drugih, obezbede stotine visoko kvalifikovanih radnih mesta u domenu informacionih tehnologija.

"Srbija mora da učestvuje u punom kapacitetu u domenu tehnologija i da to bude jedan od pokretača razvoja naše zemlje", naglasio je potpredsednik Vlade.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво