Strašni zločini, još gore naslovne strane

Trogodišnja Anđelina Stefanović sahranjena je u selu Vratarnici kod Zaječara. Nju je silovao i ubio 28-godišnji komšija Vladica Rajković. O tom i mnogim drugim zločinima koji su se desili u poslednje vreme, mediji neprestano izveštavaju. Način na koji to pojedini čine osuđuje profesija, bez mogućnosti da to sankcioniše. Ima li granice u izveštavanju ili su je neetičnost pojedinih medija i trka za senzacijom izbrisali?

Dok porodice žale za žrtvama, pojedini mediji se utrkuju ko će saznati informaciju više i objaviti potresniji detalj. Strašne zločine prate strašne naslovne strane, uz fotografije ubijenih žrtava, uključujući i dečje.

"Sve češće smo svedoci da mediji dosta ogoljavaju činjenice – pokazuju slike dece, slike roditelja. Nažalost, mi negde izgubimo iz vida porodicu kojoj se to desilo, porodice žrtve i sve ono što može da utiče na dalji razvoj deteta", kaže zamenica zaštitnika građana za prava deteta Gordana Stevanović.

Prema novinarskom kodeksu, obaveza novinara jeste da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izveštava. Poslednjih meseci, senzacionalističkim izveštavanjem urušavaju se osnovni standardi novinarske etike i krši Zakon o informisanju.

"U ovom slučaju imamo, rekao bih, dodatno kažnjavanje žrtve. Kada je u pitanju zakon, nije propisana kaznena odredba. Dakle, član 79 Zakona o javnom informisanju kaže da je medij dužan da poštuje prava maloletnika, dostojanstvo žrtve. Ali nema kaznene odredbe. Taj isti zakon npr. predviđa kaznu – ako medij ne promeni podatke u impresumu u roku od 15 dana, propisuje kaznu od milion dinara", kaže Nino Brajović iz UNS-a.

Novinarska udruženja upozoravaju da takvo izveštavanje najgrublje vređa dostojanstvo žrtve, dodatno uznemirava porodicu i javnost. Da bi se predupredili takvi naslovi, traži se reakcija ne samo profesije, već celog društva.

"Mislim da se tu krše osnovna pravila novinarske profesije i da, u stvari, takav vid izveštavanja podstiče gnev, podstiče nasilje, ne rešava ništa, ne doprinosi informisanju. Naročito je zabrinjavajuće što tabloidi prenose šta bi ko uradio da je negde nasamo sa siledžijom", poručuje Dragan Janjić iz NUNS-a.

Porodice, čije se dostojanstvo na novinskim štandovima svakodnevno urušava, mogu da se žale Savetu za štampu. Savet, i bez toga, može da reaguje.

"Po mom iskustvu, mislim da na pisanje tabloida to ne utiče. Njima ništa nije sveto. Oni jednostavno rade ono što misle da bi trebalo da rade i ne vredi im objasniti da se to ne sme uraditi", kaže Petar Jeremić iz Saveta za štampu.

Ministarstvo kulture i informisanja poziva medije da odmah prekinu objavljivanje senzacionalističkih tekstova o zločinima. Upozoravaju da se ne krši samo novinarski kodeks, već i vređa porodica i ometa istraga. U skladu sa ovlašćenjima, najavljuju da će kazniti svako kršenje Zakona.

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 13. jul 2016, 09:54) - Sima [neregistrovani]

Bezakonje

Ja sam pod utiskom već godinama da u državi vlada opšte bezakonje pa me više ništa ne iznenađuje. Policija funkcioniše po principu "ušetao u policijsku stanicu i priznao" i tako "rešavaju" većinu slučajeva, a sudovi redovno dosuđuju kazne ispod zakonskog minimuma, ako ikoga i osude. Zatvori prepuni, kriminalci šetaju ulicom. Ko ima novaca praktično je iznad zakona. O korupciji neću ni da počinjem...

(sreda, 13. jul 2016, 09:09) - anonymous [neregistrovani]

resavajte druge probleme

Pozabavite se vi tim kriminalcem i sta cete sa njim. Pustite sada tabloide, to treba resiti nezavisno. Toliko brinete o porodicama zrtava, s jedne strane. Sa druge strane, tim porodicama cete i dalje ubirati poreze i takse i od njihovih novaca cete finansirati i dalje te kriminalce u zatvoru: dacete im besplatno (citaj od novaca roditelja, rodjaka, prijatelja zrtava) smestaj, odecu, obucu, hranu, obezbedjenje, lekarsku pomoc, prevoz do suda i nazad,... Ne pada li vam na pamet da makar roditelje i najblizu familiju zrtava treba dozivotno osloboditi placanja poreza da bi se izbeglo ovo gore navedeno? Ili da kriminalcima ovakvog tipa treba odrediti neku drugu kaznu iz istog razloga, da se izbegne gore navedena situacija?

(sreda, 13. jul 2016, 07:42) - Kole [neregistrovani]

komentar

Naslovi su Uzasni zajedno sa tekstom kao da se takmice ko ce stravicnije opisati uzas .Ljude hvata jeza i muka pa i vecina i nekupi .

(sreda, 13. jul 2016, 00:30) - anonymous [neregistrovani]

e to vam je

sloboda govora,nezavisno novinarstvo. Nasi samo kopiraju tabloide iz SAD/a,UK koje takodje zarad rejtinga objavljuju takve gadosti da ti se smuci.Ovi nasi tabloidi ili da ih nazovem kontejner novine su od smrti one pevacice napravili latino seriju sa spletkom da im pozavidi i Agata Kristi.

(utorak, 12. jul 2016, 22:58) - Алекс [neregistrovani]

Ритам злочина

Заиста хвала РТС -у који је једини али баш једини поменуо бруталност и бизарност новина и новинара на странама готово свих гласила. Јадно је да новинари описују детаље како је и на који начин дете страдало. Свакако да то банализује злочин и злочин постаје адаптирана агресија у друштву. Још је страшније што читаоци тих гласила онлајн пишу коментаре на какав би начин линчовали убицу. То је јавна агресивна манифестација злочина у више праваца. Заиста се питам где идемо. Да се разумемо злочина је увек било само што се нпр у Титово време није посало о томе и верујте мање је и било присутно у учесталости. Треба да се схвати да је писање и детаљисање злочина сама реклама злочина.

(utorak, 12. jul 2016, 22:57) - anonymous [neregistrovani]

ovdje je sve dozvoljeno...

Zalosno i tuzno...a jos je zalosnije i tuznije sto to ljudi i citaju i zanima ih u detalje...

(utorak, 12. jul 2016, 22:36) - Dejan [neregistrovani]

Roditelj

Danas sam bacio prve dve strane jer bih posle čitanja verovatno trčao do zatvora gde sedi to što samo liči na čoveka.

(utorak, 12. jul 2016, 21:51) - anonymous [neregistrovani]

Bez srca

Su svi novinari koji mogu takve naslove da pise. Jos vise potresaju porodice nastradalih.
To treba zabraniti!