Strašni zločini, još gore naslovne strane

Trogodišnja Anđelina Stefanović sahranjena je u selu Vratarnici kod Zaječara. Nju je silovao i ubio 28-godišnji komšija Vladica Rajković. O tom i mnogim drugim zločinima koji su se desili u poslednje vreme, mediji neprestano izveštavaju. Način na koji to pojedini čine osuđuje profesija, bez mogućnosti da to sankcioniše. Ima li granice u izveštavanju ili su je neetičnost pojedinih medija i trka za senzacijom izbrisali?

Dok porodice žale za žrtvama, pojedini mediji se utrkuju ko će saznati informaciju više i objaviti potresniji detalj. Strašne zločine prate strašne naslovne strane, uz fotografije ubijenih žrtava, uključujući i dečje.

"Sve češće smo svedoci da mediji dosta ogoljavaju činjenice – pokazuju slike dece, slike roditelja. Nažalost, mi negde izgubimo iz vida porodicu kojoj se to desilo, porodice žrtve i sve ono što može da utiče na dalji razvoj deteta", kaže zamenica zaštitnika građana za prava deteta Gordana Stevanović.

Prema novinarskom kodeksu, obaveza novinara jeste da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izveštava. Poslednjih meseci, senzacionalističkim izveštavanjem urušavaju se osnovni standardi novinarske etike i krši Zakon o informisanju.

"U ovom slučaju imamo, rekao bih, dodatno kažnjavanje žrtve. Kada je u pitanju zakon, nije propisana kaznena odredba. Dakle, član 79 Zakona o javnom informisanju kaže da je medij dužan da poštuje prava maloletnika, dostojanstvo žrtve. Ali nema kaznene odredbe. Taj isti zakon npr. predviđa kaznu – ako medij ne promeni podatke u impresumu u roku od 15 dana, propisuje kaznu od milion dinara", kaže Nino Brajović iz UNS-a.

Novinarska udruženja upozoravaju da takvo izveštavanje najgrublje vređa dostojanstvo žrtve, dodatno uznemirava porodicu i javnost. Da bi se predupredili takvi naslovi, traži se reakcija ne samo profesije, već celog društva.

"Mislim da se tu krše osnovna pravila novinarske profesije i da, u stvari, takav vid izveštavanja podstiče gnev, podstiče nasilje, ne rešava ništa, ne doprinosi informisanju. Naročito je zabrinjavajuće što tabloidi prenose šta bi ko uradio da je negde nasamo sa siledžijom", poručuje Dragan Janjić iz NUNS-a.

Porodice, čije se dostojanstvo na novinskim štandovima svakodnevno urušava, mogu da se žale Savetu za štampu. Savet, i bez toga, može da reaguje.

"Po mom iskustvu, mislim da na pisanje tabloida to ne utiče. Njima ništa nije sveto. Oni jednostavno rade ono što misle da bi trebalo da rade i ne vredi im objasniti da se to ne sme uraditi", kaže Petar Jeremić iz Saveta za štampu.

Ministarstvo kulture i informisanja poziva medije da odmah prekinu objavljivanje senzacionalističkih tekstova o zločinima. Upozoravaju da se ne krši samo novinarski kodeks, već i vređa porodica i ometa istraga. U skladu sa ovlašćenjima, najavljuju da će kazniti svako kršenje Zakona.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво