Performans za bošnjačke, izložba za srpske žrtve u Srebrenici

Nevladina organizacija “Žene u crnom“ održala je na Trgu Republike u Beogradu performans “Srebrenica 8372“, kojim je obeležila zločin nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici. Zločin nad srpskim žrtvama u tom mestu tema je izložbe u galeriji "Progres".

Performansom "Srebrenica 8372" organizacija "Žene u crnom" je, uz podršku umetničkih kolektiva Multimedijalni centar "Led art" iz Novog Sada, Dah teatra iz Beograda i aktivista civilnog društva, obeležila 21. godišnjicu zločina u Srebrenici.

Koordinatorka nevladine organizacije "Žene u crnom" Staša Zajović rekla je da je cilj akcije "solidarnost i saosećanje sa žrtvama genocida u Srebrenici", ali i slanje poruke građanima Srbije da je "neophodno da se distanciraju od počinjenog genocida i da se pridruže saosećanju sa žrtvama".

"To je i poruka državi da je neophodno da što pre usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici jer bi time napravila jedan diskontinuitet sa politikom zločina prethodnog režima", rekla je Zajović.

"Ne može se govoriti o nekakvom pomirenju, niti se može govoriti o dobrosusedskim odnosima i stabilnosti ukoliko se ne ispune elementarne pretpostavke za to - a to je poštovanje sudski utvrđenih činjenica i obelodanjivanje istine", rekla je Zajović.

Učesnici performansa su nosili parole "Pamćenje", "Odgovornost", "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici", a skup, koji je prošao bez incidenata, obezbeđivala je policija.

Srebrenica je, istovremeno, tema izložbe koja se održava blizu Trga Republike, u galeriji "Progres", ali se ona odnosi na stradanje Srba u tom mestu ratnih godina od 1992. do 1995.

Izložbu fotografija srpskih žrtava u Srebrenici priredila je politička organizacija Srpski sabor Zavetnici i odnosi se na tragične događaje u pet opština srednjeg Podrinja, mahom između 1992. i 1995. godine.

Neposredan povod izložbe, uoči komemoracije bošnjačkim žrtvama u Srebrenici, je, kako navode organizatori, obeležavanje 24 godine od stradanja više od 3.200 Srba, koje su ubili pripadnici tzv. Armije BiH.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи