Kragujevac dobio treći zračni akcelerator

U Kliničkom centru u Kragujevcu počeo sa radom treći zračni akcelerator. Pacijenti s malignim oboljenjima na ambulantno zračenje čekaće znatno kraće, od 10 do 15 dana.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević pustio je u rad treći linearni akcelerator u Kliničkom centru u Kragujevcu namenjen lečenju pacijenata s malignim oboljenjima, napomenuvši da se u prošloj godini u tom centru svakodnevno lečilo devet pacijenata, a u ovoj godini deset.

Oboleli od malignih bolesti na ambulantno zračenje čekaće znatno kraće, od 10 do 15 dana.

"Porast broja obolelih od malignih bolesti u našoj zemlji je isti kao i u drugim zemljama i Srbija spada u zemlje sa srednjevisokim nivoom obolelih među evropskim zemljama", rekao je Milosavljević na konferenciji za novinare u Kragujevcu.

Linearni akcelerator, koji je kupljen sredstvima Ministarstva zdravlja, vredan je 180 miliona dinara.

"Ovo je važan deo opreme za Klinički centar, pre svega za lečenje pacijenata sa malignim oboljenjima", rekao je ministar zdravlja i naglasio da je nabavkom tog još jednog aparata skraćena procedura čekanja, pa će tako sada pacijenti koji idu na ambulantno zračenje čekati desetak dana.

Naglašavajući da linearne akcelaratore, pored Kragujevca imaju zdravstvene ustanove i u Beogradu, Nišu, Kladovu i Kamenici, ministar zdravlja je naveo "da će se u Srbiji lečiti pacijenti od malignih bolesti po medicinskom kriterijumu i onda kada konzilijum lekara odluči kako i šta treba".

Nova ulaganja  

Govoreći o investicijama u opremu i infrastrukturu u prethodnih sedam godina u Klinički centar u Kragujevcu, ministar je rekao da na dnevnom nivou ulaganja iznose 13.000 evra.

"Od juna 2002. godine do danas u Klinički centar u Kragujevcu je uloženo oko 30 miliona evra i ta zdravstvena ustanova ima obezbeđena ulaganja u još tolikom iznosu do 2012. godine", rekao je ministar zdravlja.

Ocenjujući da će, kao i u zemljama Evrope, od malignih bolesti najpre oboljevati najsiromašniji sloj građana, ministar Milosavljević je ukazao da je neophodna prevencija i to prestanak konzumiranja duvana, briga o telesnoj težini, zdrava ishrana i redovne fizičke aktivnosti.

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu profesor doktor Radomir Pavlović podsetio je da je ta zdravstvena ustanova 2002. godine pustila u funkciju jedan akcelarator, a da je pre šest godina nabavila još jedan.

"Nabavka trećeg akceleratora je znak koliko država razmišlja o ovom regionu", rekao je Pavlović i naglasio da je cilj da se smanji lista čekanja kako bi se onkološki pacijenti zbrinuli na najbrži način.

Najavio je i da će Klinički centar uskoro dobiti i aparat za razbijanje kamena u bubregu, a  kupiće i jednu angiosalu, čija je vrednost blizu milion i po evra.

"U proteklih sedam godina u infrastrukturu i opremu država je uložila 30 miliona evra, a sam Klinički centar 10 miliona evra", naveo je Pavlović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво