Deca u Srbiji čekaju transplantaciju mnogo duže od vršnjaka u Evropi

Od početka godine saglasnost za transplantaciju u Srbiji je dalo šest porodica. Urađeno je 11 transplantacija bubrega, presađene su dve jetre i jedno srce, a osmoro pacijenata dobilo je rožnjače donora. Zahvaljujući porodici pacijenta u Novom Sadu kome medicina više nije mogla da pomogne, nedavno su urađene dve transplantacije. U Kliničkom centru Vojvodine i u Dečjoj klinici u Tiršovoj.

Da urade prvu kadaveričnu transplataciju posle skoro godinu dana, s nestrpljenjem je čekao tim Dečje klinike u Tiršovoj. Čekala je i trinaestogodišnja Sara koja je četiri godine tri puta nedeljno na dijalizu u Beograd dolazila iz Zaječara.

Sara vreme posle operacije provodi uz crtaće i igrice, i kaže da će kući ići za dve nedelje, a da joj najviše nedostaju braća.

Jelena Stefanović, Sarina majka, priča o noći kada je javljeno da je doniran organ.

"Menjala su se osećanja. To je bila sreda uveče kad su nas pozvali. Brzo smo se spremili i krenuli. Već u pola jedanaest smo bili ovde. Vreme je sporo prolazilo dok smo čekali do jutra da nam jave da je bubreg za Saru. Naravno, zahvalnost toj porodici, koju ne znamo, nismo upućeni. Znamo samo da je iz Novog Sada", priča Jelena Stefanović.

Poručuje ljudima da potpisuju donorske kartice i vide svu decu koja su na dijalizi, koje je svakog dana sve više.

Deset dana prošlo je od Sarine transplantacije i lekari kažu da se dobro oporavlja.

Brankica Spasojević Dimitrijeva, pedijatar nefrolog iz Dečje klinike u Tiršovoj, kaže da su svi presrećni jer je Sara na neki način dobila novi život i što više nije vezana za aparate.

"Poruka za građane je da shvate značaj doniranja. Ako su već izgubili nekog najmilijeg, možda će osetiti olakšanje da većem broju ljudi omoguće novi život i vrate osmeh na lice", kaže Spasojević Dimitrijeva.

U ovom trenutku na dijalizu u Dečjoj klinici u Tiršovoj mora 15 mališana.

Na transplantaciju oni čekaju mnogo duže nego njihovi vršnjaci u Evropi i svetu, jer Srbija i dalje nema dovoljno donora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи