Meštani Žitišta u šoku, Dan žalosti u Vojvodini

I 24 sata posle teškog ubistva u Žitištu u kojem je pet osoba stradalo, a više od 20 povređeno, meštani opštine su u šoku jer ovakvu tragediju ne pamte. Niko od povređenih nije životno ugrožen. Odlukom pokrajinske Vlade u Vojvodini je danas Dan žalosti, dok je u srednjebanatskom okrugu proglašena trodnevna žalost.

Tragovi zločina koji je potresao celu zemlju i dalje su vidiljivi u Žitištu. Prvobitna pretpostavka o ljubomori kao motivu zločina, najverovatnije je tačna. Prva žrtva je ubicina supruga, a u rafalnoj paljbi stradale su još četiri osobe.

Zdravstveno stanje jedne ženske osobe i dalje je kritično, dok su ostali pacijenti van životne opasnosti. Svi povređeni u masakru zbrinuti su u zdravstvenim centrima u Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Kamenici i Beogradu.

U zrenjaninskoj bolnici od 12 hospitalizovanih, osam je teško povređenih, ali su nakon operacije u stabilnom stanju i nisu u životnoj opasnosti. 

Tokom jučerašnjeg dana javljali su se brojni davaoci koji su bili spremni da dođu i daju krv ako bude potrebno, ali je krvne plazme bilo u dovoljnim količinama.

Tokom noći u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine operisana je jedna pacijentkinja, koja je inicijalno bila zbrinuta u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, saopšteno je iz Kliničkog centra Vojvodine. Ona je stabilnog zdravstvenog stanja.

Kako je Tanjugu rečeno u Kliničkom centru Vojvodine, stanje ostala tri pacijenta koja su smeštena u toj zdravstvenoj ustanovi je nepromenjeno, odnosno oni su vitalno stabilni. Stabilno je i muškarac hospitalizovan u beogradskom kliničkom centru.

U pravoslavnom hramu u Žitištu liturgija je jutros bila i pomen stradalima, a služio ju je episkop banatski Nikamor.

Opština Žitište obećala je da će snositi kompletne troškove sahrana, a obećavaju i da će pružiti dodatnu pomoć porodicama u skladu sa mogućnostima. Danas će biti održane tri sahrane – u Banatskom Karađorđevu, Despotovcu i Žitištu, a ostale sutra. Pomoć stiže i od Izvršnog veća Vojvodine. U pogrebnom preduzeću kažu da će sahrane biti po ovdašnjim običajima – pogrebna povorka kreće iz kuće.

Pokrajinska vlada je na sednici u subotu odlučila da se povodom tragičnog događaja u Opštini Žitište nedelja 3. jul proglasi Danom žalosti na teritoriji AP Vojvodine, saopšteno je na sajtu Pokrajinske vlade. U holu Opštine Žitište sutra će biti otvorena Knjiga žalosti.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da osumnjičeni za ubistva u Žitištu, 38-godišnji Siniša Zlatić, nije bio evidentiran kao nasilnik, a da je Dijana Zlatić, njegova bivša supruga i prva žrtva pucnjave, bila korisnik Centra za socijalni rad Žitišta, u okviru usluga porodično-pravne zaštite.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво