Zašto se zatvara "Miksalište"?

Centar za pomoć izbeglicama "Miksalište" od sutra neće raditi. Povećan priliv izbeglica poslednjih meseci nadmašio je kapacitete tog centra. Iz "Miksališta" navode da aktivno traže nova rešenja i nadaju se da bi uskoro opet mogli da pruže pomoć migrantima.

U "Miksalištu" je za godinu dana hranu, garderobu i medicinsku pomoć dobilo više od 130.000 izbeglica. Od sutra ova vrata za njih biće zatvorena.

"Razlozi su povećan broj izbeglica u kvartu koji jednostavno prevazilazi mogućnosti centra, što konsekventno povlači komunalne, infrastrukturne i bezbednosne kapacitete, koje mi u ovom trenutku nemamo", kaže Ivan Lalić, izvršni direktor "Mikser festivala".

Portparol Komesarijata Republike Srbije za izbeglice i migracije Ivan Mišković kaže da su se na izbeglice najpre žalili stanari zgrada oko Ekonomskog fakulteta. I da zato "Miksalište" traga za novom adresom.

"U ovom trenutku mi još uvek merimo šta, kako i gde, ali sigurno će to biti drugačije, u svakom slučaju biće sigurnije, bezbednije i prijemčivije za građane", kaže Lalić

O sudbini "Miksališta" razgovara se i sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračaka i socijalna pitanja i UNHCR-om.

"U svakom slučaju nijedna pomoć nije naodmet. Stav Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije jeste pozitivan prema postojanju 'Miksališta', takav vid pomoći može i treba da postoji sve dok ne preti da postane neki parasistem", kaže Mišković.

Svakoga dana u Srbiju uđe oko 300 novih izbeglica. Izbeglice kažu da je to velika šteta jer tu dobijaju pomoć čim stignu u Srbiju.

Dok se ne pronađe novi prostor za "Miksalište", izbeglice pomoć mogu dobiti u prihvatnom centru u Krnjači, gde će uz 550 biti obezbeđeno još 200 novih kreveta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво