Povećan broj saobraćajnih nesreća, potreban novi sistem kontrole

Početak raspusta i turističke sezone povećao je broj saobraćajnih nesreća. Ova nedelja je jedna od najgorih po broju saobraćajnih udesa od kada postoji evidencija. U 486 udesa povređeno je 298 osoba dok su četiri lica izgubila život.

Najviše stradaju mladi vozači i motociklisti. U MUP-u kažu da su sve raspoložive jednice na terenu, ali podsećaju da na skoro 30.000 motociklista ima samo 30 presretača tj. motora saobraćane policije pa je sveobuhvatnija kontola nemoguća.

Jučerašnji udes na Novom Beogradu, koji je izazvao motociklista kada je na pešačkom prelazu udario ženu koja je prelazila ulicu, pokazuje da učesnici u saobraćaju ne obraćaju dovoljno pažnje na druge i to se često fatalno završava. Najveći problem svakako je neprilagođena brzina. Ovog vikenda najavljena je pojačana kontrola saobraćaja.

"Imajući u vidu povoljne vremenske uslove koji se očekuju tokom vikenda akcenat će biti stavljen na kontrolu kretanja. Koristiće se svi raspoloživi radarski uređaji i vozila bez obeležja policije", istakao je Boban Milinković iz MUP-a Srbije.

Ipak ovako veliki broj nesreća kažu analitičari mora doneti i neke nove metode u kontroli saobraćaja.

"Iako je kontrola intezivna poslednje dve godine od stane saobraćajne policije povećan je broj saobraćajnih nezgoda, što ukazuje na to da možda treba promeniti vreme, mesto i način vršenje kontrole. Vozači koji se nebezbedno ponašaju su se prosto navikli na pozicije policije i vreme kada policija dejstvuje, pa onda to rade na nekim drugim mestima u neko drugo vreme", rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Na Ibarskoj magistrali i Koridoru 10 najavljena je i kontola autobusa i teretnih vozila, koja će biti isključivana iz saobraćaja, ukoliko bude prekoračenja vremena upravljanja.

U MUP-u kažu da će posebno kontrolisati vezivanje pojaseva na zadnjim sedištima, a naročito dece, što je, podsetimo, zakonska obaveza i u gradu i van grada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво