Četvrti kontingent srpskih mirovnjaka ispraćen u CAR

Šezdeset i osam pripadnika VS svečano je ispraćeno u mirovnu misiju Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici.

Pripadnici VS će u narednih šest meseci biti angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga, u sastavu lake poljske bolnice.

Ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je, obraćajući se na svečanosti u kasarni "Banjica 2", da Republika Srbija i pripadnici VS od samog formiranja mirovne operacije UN u CAR daju pun doprinos miru i bezbednosti u ovoj afričkoj državi.

Naveo je da su pripadnici prethodna tri kontigenta koja su boravila u toj zemlji uspešno i časno obavljali svoje dužnosti na medicinskom zbrinjavanju pripadnika UN.

"Profesionalizam i visokostručni pristup poslu iz prethodnih rotacija sačuvale su veliki broj života prenoseći poruke mira i prijateljstva u svim situacijama", rekao je Đorđević.

Naglasio je da su mirovnjaci do sada pokazali da imaju znanje, da su vredni i humani i uvek spremni da prihvate i zbrinu sve one kojima je pomoć bila potrebna.

Đorđević je poručio pripadnicima četvrte rotacije u toj mirovnoj operaciji da nastave da predano i profesionalno obavljaju svoje zadatke.

Pripadnici misije kažu da je odlazak u mirovnu misiju čast i odgovornost.

Potpukovnik Dimitrije Tasić, doktor medicine, rekao je novinarima da drugi put ide u mirovnu misiju, a da su dodatni izazovi drugačija klima, visoke temperature, visoka vlažnost vazduha.

Istakao je i da nema straha, već samo pozitivne treme, a da su porodica i prijatelji uz njega.

Major Vuk Vuković je naveo da je odlazak u mirovnu misiju velika čast i odgovornost za svakog ko u njoj učestvuje, jer predstavlja zemlju, vojsku i srpsku medicinu.

"Nosimo i veliko breme odgovornosti jer moramo biti bar onoliko dobri kao naše kolege koje su ranije boravile u toj misiji, jer su oni pokazali zavidan nivo znanja i požrtvovanosti, što su ocenili i visoki zvaničnici UN", kaže Vuković.

Vojni službenik na poziciji medicinske sestre Ljubinka Krstović je naglasila da je predstavljanje zemlje velika čast i zadovoljstvo i da veruje da će odgovoriti na sve zadatke i časno predstavljati zemlju i ministarstvo odbrane.

"Dobro su nas obučili i pripremili, veliki je tim iza nas i nadam se da smo spremni za ovaj izazov", rekla je Krstovićeva i dodala da je porodica apsolutno uz nju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво