Sindikati pozvali Verbića da poštuje propise

Tri sindikata iz oblasti obrazovanja zahtevaju od resornog ministra Srđana Verbića da postupi po Zakonu, Posebnom kolektivnom ugovoru i međunarodnoj konvenciji i, kako navode, u što kraćem roku zaposlenima u celosti isplati zarade i za vreme provedeno na godišnjem odmoru.

U dopisu tri sindikata, dostavljenom i medijima, sindikalci se pozivaju na odredbe Zakona o radu, Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika kao i Konvenciju Međunarodne organizacije rada.

"Zahtevamo da u što kraćem roku zaposlenima koji su oštećeni ovim postupanjem, isplatite u celosti naknadu plate za vreme provedeno na godišnjem odmoru u 2015/2016, odnosno nadoknadite razliku plate, te da direktorima ustanova i načelnicima Školskih uprava pošaljete dopis koji je u skladu sa navedenim zakonskim propisima, Posebnom kolektivnom ugovoru i navedenoj Konvenciji", navodi se u dopisu.

Pozivajući se na pomenute propise, sindikati ukazuju Verbiću da je njima predviđeno da zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, za vreme odsustvovanja sa rada na dan praznika koji je neradni dan, godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, vojne vežbe i odazivanja na poziv državnog organa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво