Dodeljene nagrade mladim matematičarima

U Narodnoj skupštini je bilo ozbiljne analize, logike i strogog poštovanja zakona, doduše Njutnovih. Deljene su nagrade sređnoškolcima iz Srbije i Evrope koji su se u matematici, fizici i informatici takmičili na možemo reći već tradicionalnom kupu Matematičke gimnazije.

Oni su danas imali većinu u Skupštini - 150 mladih matematičara iz Srbije i Evrope moglo bi da izglasa zakon kakav poželi, nema sumnje da bi bio dobar, ali oni su ovde da dobiju medalje i diplome. U poslednja tri dana nisu se samo takmičili, oni su upoznali i delić Srbije.

"Divan grad, impresivna istorija, ovde je poreklo i Nikole Tesle, naučnika koji je dao veliki doprinos fizici", kaže Harsan Ovidin Razvan iz Rumunije.

Atanasije Lavkov iz Velike Britanije rekao je da je ovo veliko iskustvo za svakog od njih. "Tu je mnogo nacija koje predstavljaju svoju zemlju u ovom lepom gradu. Odlični domaćini, stvarno sam uživao", navodi Lavkov.

Na četvrtom matematičkom kupu takmičilo se 25 timova iz 13 zemalja. Italijanima i Šveđanima ovo je prvo takmičenje, Englezi su četvrti put u gostima.

"Prve godine bilo je manje takmičara, ali svake godine učestvuje sve više zemalja, organizacija je sve bolja i bolja. Ovde su standardi matematike visoko postavljeni, to je zaista odlično za moje đake", istakla je Đurđina Makelini, vođa tima iz Londona.

Odllična konkurencija bili su i takmičari beogradske Matematičke gimnazije. Najmlađi Dobrica Jovanović rekao je da je matematika dobro prošla i da je osvojio zlatnu medalju, a da je fizike bila teža.

Ove godine slave pola veka postojanja škole i ponosni su na čak 450 medalja sa međunarodnih takmičenja. Ali i na to što se u Srbiji takmičari nadmeću u čak tri discipline - matematika, fizika i informatika.

"To je lepo i tradicionalno takmičenje koje je svoje mesto steklo u kalendaru drugih zemalja, mnoge zemlje nam se jave i pre nego što mi pošaljemo poziv i pitaju kada je, dolazimo obavezno. Takmičarski deo nam je tu manje važan, ali svakako da je motiv koji decu okuplja", kaže direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.

Motiv imaju i kompanije koje su podržale takmičenje. Odluku su doneli bez mnogo većanja.

"To uopšte nije bilo teško, jer je Matematička gimnazija jedna od najuspešnijih obrazovnih institucija u zemlji koja iz godine u godinu uspeva da iznedri grupu mladih, talentovanih ljudi koji su najbolji studenti na najeminentnijim univerzitetima širom sveta", rekao je Vojislav Lazarević, generalni direktor "Pireus banke".

Od tri pehara, Rumuni kući odnose čak dva - iz fizike i informatike. Srpski tim uzeo je onaj najslađi, iz matematike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво