Gojković: Građani obmanuti, "Kamenica 2" ne radi

Pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković ističe da su građani Vojvodine i Srbije obmanuti 21. aprila kada je tadašnji predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić svečano otvorio zgradu instituta "Kamenica 2" i saopštio da je potpuno opremljen i da kreće sa radom, jer ona, kako tvrdi, ne radi i u njoj do danas nije lečen ni jedan pacijent.

Gojković je prilikom posete "Kamnice 2" rekao novinarima da je tokom primopredaje dužnosti između starog i novog pokrajinskog sekretara za zdravstvo ustanovio niz nelogičnosti vezanih za izgradnju i opremanje "Kamenice 2".

"Od direktora tri instituta u Sremskoj Kamenici (Institut za kardiovaskularne bolesti, Istitut za plućne bolesti i Institu za onkologiju) zahtevali smo da nam dostave pisani izveštaj koje se delatnosti obavljaju u "Kamenici 2" i od sve troice smo dobili pisane izveštaje da "Kamenica 2" nije u funkciji i da od 21. aprila u njoj nije lečen ni jedan pacijent", rekao je Gojković.

On je podsetio da je Bojan Pajtić, pomenutog 21. aprila, samo tri dana uoči republičkih, pokrajinskih i lokalnih izbora pompezno otvorio "Kamenicu 2" i tada je javno izjavio da je taj objekat u funkciji i da u njemu počinje lečenje pacijenata.

Gojković je istakao da je na osnovu izveštaja koje su dostavili direktori sva tri pomenuta instituta utvrđeno da "postoji ozbiljna obmana i prevara javnosti, a vezano za funkciju objekta 'Kamenica 2', a u čemu su učestvovali pojedinci i različite institucije na čelu sa bivšom pokrajinskom vladom i njenim premijerom Bojanom Pajtićem i Upravom za kapitana ulaganja Vojvodine koa je bila finansijer kompletnog programa".

Prema Gojkovićevim rečima, objekat "Kamenica 2" u ovom trenutku nema ni građevinsku ni upotrebnu dozvolu, a postoje brojni tehnički problemi od kojih će mnogi biti teško rešivi unarednom periodu, kao što su problemi sa energetikom, sa električnom mrežom i tako dalje.

Tek pre tri nedelje je dobijena, kako je istakao Gojković, dozvola od Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja, a tek tehničkim prijemom zgrade moći će da se kaže da će pacijenti i osoblje koje radi biti sigurni i bezbedni.

"Imamo činjenice koje ukazuju da veliki deo opreme nije plaćen, postoje brojne nelogičnosti u izvođenju radova, a postoje čak i izvođači koji su izveli radove, a da za to ne postoje nikakvi ugovori. Posebna priča je nabavka opreme jer je ona jednim delom instalirana, jednim delom čeka da se instalira, a postoji veliki broj opreme koja je u procesu javne nabavke, a postoji i deo opreme koji uopšte nije uključen u program javne nabavke", rekao je Gojković.

Gojković je istakao da je "neshvatljivo da od februara 2008. godine od kada je položen kamen temeljac za 'Kamenicu 2' pa do današnjeg dana isti objekat nije proradio, a da je do sada grubo rečeno potrošeno skoro tri i po milijarde dinara".

Gojković je naglasio da će Pokrajinska vlada i sekretarijat za zdravlje zajedno sa sva tri instituta učiniti sve da "Kamenica 2" što pre proradi i to će, kakao je istakao, biti jedan od ključnih zadataka, ali ne zbog jeftinih političkih poena, nego zbog brige za zdravlje građana.

"Ono što posebno hoću da naglasim jeste da nam je želja da se povrati ukaljani obraz i ugled čuvenim institutima u Sremskoj Kamenici koji se dugi niz godina povlače u negativnim kontestima", rekao je Gojkovićd odajući da će sva sporna dokumentacija za "Kamenicu 2" i ostale investicije vezane za zdravstvo, biti prosleđena nadežnim organima radi utvrđivanja odgovornosti i krivice "za sve one koji se igraju sa najvažnijim društenim dobrom - životom i zdravljem građana Vojvodine i Republike Srbije".

Direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici Branislav Perin je izrazio zadovoljstvo što je nova Pokrajinska vlada pokazala dobru volju i veliku zaiteresovanost za rešavanje problema "Kamenica 2".

"Ovo je projekat koji traje dugi niz godina i koji je pred realizacijom, ali nažalost u poslednjih pola godine zbog ne rešavanja nekih pravno administrativnih problema u vezi sa realizacijom konačne adaptacije, došli smo u situaciju da još uvek nismo u mogućnosti da krenemo sa punim radom. Mi kao investitor smo spremni da u vrlo kratkom periodu od sedam do deset dana ispunimo sve neophodne tehničke uslove da bi se obavio tehnički prijem što bi bio prvi korak u dobijanju drugih neophodnih dokumenata", rekao je Perin.

Direktor Instituta za onkologiju Vojvodine Miloš Lučić je rekao da se se Institut na čijeem je čelu već decenijamabori za frontno pružanje terapije, pogotovo zračne terapije, svim pacijentima.

"Činjenica je da Institut za unkologiju već duže vrme sa nestrpljenjem isčekuje sticanje svih tehničkih uslova da se započne sa radom i na drugom uređaju za zračnu terapiju u cilju konačnog ukidanja liste čekanja za sve naše pacijente. Utoliko pozdravljam inicijativu za rešavanje svih problema koji sprečavaju da se započne sa radom na uređaju na kome su već pribavljene sve ostale dozvole", rekao je Lučić.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine Aleksanar Redžek je kazao da je nadležnost realizacije projekta "Kamenica 2" bila u rukama tadašnje Pokrajinske vlade i Uprave za kapitalna ulaganja, te da je od Pokrajinske vlade dobijena informacija da je objekat spreman da krene sa funkcijom, što se ispostavilo da nije tačno.

"Uloga Instituta za kardiovaskulrne bolesti je bila u stručnoj pomoći u definisanju opreme potrebne za lečenje kardiovaskularnih bolesnika po najsavremijim evropskim i svetskim protokolima", rekao je Redžek.

Naglasio je da "Kamenica 2" ni dan danas ne funkcioniše i da nije došlo do obezbeđenja sve neophodne opreme i to, po njegovim rečima, "svakako nije u interesu lečenja bolesnika" i ne doprinosi smanjenju liste čekanja.

Redžek se posebno zahvalio novoj Pokrajinskoj vladi i njenom predsedniku Igoru Miroviću na tome što su na vanrednoj sednici vlade obezbeđena sredstva za popravku jedne angio-sale u "Kamenici 1" čime će biti značajno unapređeno lečenje kardiovaskularnih bolesnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи