Vakcinacija goveda u toku, kritično još mesec dana

Savetnik predsednika Vlade za poljoprivredu Dragan Glamočić ističe da je situacija u vezi sa bolešću kvrgave kože goveda pod kontrolom. Poručuje da nema spavanja za stručne ekipe dok se ne vakcinišu sva grla, a kritično će biti još oko mesec dana.

Bolest nazvana "nodularni dermatitis" mahom je zahvatila grla na jugu Srbije i nije probila dalje na teritoriju.

Dragan Glamočić navodi da je do sada ubijeno 465 grla u 12 opština i četiri okruga.

"Ekipe su na terenu, ali ne smemo spavati. Još je kritično, dok ne napravimo vakcinaciju cele teritorije. Narednih mesec dana će biti kritično", rekao je Glamočić na sastanku u Privrednoj komori Srbije povodom ovog problema.

Ukazao je da je trenutno na raspolaganju 400.000 doza vakcina koje je država kupila i 50.000 doza iz donacija.

Glamočić je naveo da ekipe vakcinišu i zaražena i ugrožena grla, a da za velike farme, poput PKB-a treba i nekoliko dana za vakcinaciju.

Bolest je, prema njegovim rečima, lokalizovana na jugu zemlje, u Pčinjskom okrugu je ugrožena polovina stoke i u Jablaničkom, dok je u pojedinim delovima zemlje identifikovan po neki pojedinačan slučaj.

Govoreći o naknadi štete, Glamočić je naveo da se, poljoprivrednicima kojima su ubijena goveda, šteta isplaćuje kontinuirano, i svakim danom dobijaju odštetu u realnom iznosu.

Dodaje da bi trebalo vakcinacijom napraviti krug oko zaraženog područja, kao i da neće sva grla biti ubijena u stadu, već samo zaražena.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za veterinu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Nenad Petrović ukazuje da su ekipe na terenu, da nije bilo probijanja bolesti prema centralnoj Srbiji.

"Nama pojedine veterinarske stanice koje rade u ugroženom području, već vakcinišu goveda, rade od 06 do 22 sata, a naša inspekcija ih kontroliše", rekao je Petrović.

Dodaje da su spremne i dodatne ekipe koje bi mogle i da "uskoče po potrebi" kako bi što brže reagovale ukoliko se pojave simptomi.

Objašnjavajući kako vlasnici mogu da se zaštite, Petrović je rekao da ne mogu sto odsto da se zaštite s obzirom na način prenošenja, ali je i preporučio da se održava higijena štale, odlaganje đubrišta i pokrivanje najlonom na što udaljenijim mestima, kao i tretman insekticidima, da se goveda ne mešaju s drugima...

Sekretar udruženja za poljoprivredu PKS Nenad Budimović uverava da su, nakon što se pojavila bolest kvrgave kože, preduzete su sve mere koje su propisene na svetskom nivou.

Podseća da se ta bolest ne prenosi na ljude, specifična je samo za sve vrste goveda.

Prenosi se preko insekata i kontaktom, i zato je, rekao je, najbitnije sprečiti transport živih životinja i raditi dezinsekciju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво