Deca najugroženija siromaštvom

Siromaštvom su najugroženija deca do 14 godina, istakla predsednica Skupštine Srbije na početku konferencije "Deca i siromaštvo: globalni kontekst, nacionalni prioriteti i lokalna rešenja". U Srbiji od 2003. godine broj siromašnih prepolovljen.

Od početka godine u Srbiji je povećan broj siromašnih zbog rasta cena hrane i ekonomske krize, a među njima je dosta dece, rečeno je danas u Beogradu na konferenciji o siromaštvu među decom.

Na konferenciji u Skupštini Srbije pod nazivom "Deca i siromaštvo: globalni kontekst, nacionalni prioriteti i lokalna rešenja", predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović je ocenila da u Srbiji dečja prava "još nisu u dovoljnoj meri ostvarena", a da su siromaštvom najugroženija deca do 14 godina starosti.

"Deca iz porodica koje žive ispod linije siromaštva izložena su pre svega slabljenju fizičkog i mentalnog zdravlja" rekla je predsednica Parlamenta.

Na povećanje broja siromašne dece u Srbiji uticala je svetska ekonomska kriza, ali i sve veći broj nezaposlenih, rekla je Đukić-Dejanović .

Državni sekretar Ministarstva za rad i socijalna pitanja Ljiljana Lučić je rekla da je od 2003. godine broj siromašnih u Srbiji sa milion smanjen na 500.000, ali je upozorila da je od kraja prošle godine zbog ekonomske krize ponovo zabeleženo povećanje tog broja.

"Zabrinjava podatak da se u periodu u kome je zabeleženo smanjenje broja siromašnih, broj siromašne dece nije smanjivao istim tempom kao broj siromašnih u drugim ugroženim kategorijama stanovništva", rekla je Lučić.

Direktorka kancelarije UNICEF-a u Srbiji Judita Rajhenberg je rekla da je potrebno pažljivo pratiti kako ekonomska kriza utiče na decu, istakavši da su ona u Srbiji izloženija siromaštvu od odraslih.

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer je ocenio da je Srbiji potrebna reforma sistema socijalne zaštite radi efikasnije pomoći siromašnima.

Dežer je istakao da će Evropska komisija nastaviti da pomaže Srbiji u smanjenju siromaštva.

Konferenciju o siromaštvu među decom organizovali su Ministarstvo rada i socijalne politike i Evropska komisija, a skup su podržali UNICEF i Skupština Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи