Veća ovlašćenja za javne izvršitelje

Od sutra počinje da važi novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju. Svetlana Manić iz Komore izvršitelja kaže za RTS da će javni izvršitelji donosiće veliki broj odluka koje će biti u formi rešenja, a ne zaključaka kao do sada.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Svetlana Manić je rekla da je zakon dao mogućnost da se od 1. maja do 1. jula poverioci izjasne da li da izvršenje koje je u toku do kraja sprovede sud ili da nastavi izvršitelj, odnosno od sada javni izvršitelj.

"To se odnosi na sve izvršne poverioce i tzv. komunalna preduzeća čijih predmeta je možda i najviše u sudu. Ukoliko se poverioci ne izjasne, sud će obustaviti takav postupak", poručuje Manićeva.

Prema njenim rečima, javni izvršitelji će ubuduće imati veća ovlašćenja i donosiće veliki broj odluka koje će biti u formi rešenja, a ne zaključaka kao do sada.

Kako kaže, poverilac neće moći od sad da bira da li će izvršenje vršiti sud ili izvršitelj već će birati lice koje želi.  

"Izvršitelj ima i ovlašćenje da posreduje između poverioca i dužnika, što je zakonom izričito navedeno. Gde postoji volja, izvršitelj će predložiti da se napravi što bolji sporazum", navodi Manićeva.

Jedna od novina je i to što žalba odlaže izvršenje, odnosno pravnosnažnost je uslov za izvršenje.

Manićeva ističe da bez obzira na delikatnost posla izvršitelja do sada nije bilo situacija da su izvršitelji bili izloženi napadima ili šikaniranjima.

"Događaju se neprijatne situacije, ali se to rešava sa strankama na miru. Stranke su svesne da duguju, a da je izvršitelj samo taj koji sporovodi odluku", zaključuje Manićeva.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи