Obezbeđenje na aerodromima, najbolja zaštita koja se ne vidi

Nakon napada na istanbulski aerodrom, bezbednosna situacija u Srbiji se pažljivo prati, a nadležni tvrde da je na beogradskom aerodromu situacija redovna. Posle drugog napada na aerodrom ove godine, ostaje pitanje mogu li pojačano obezbeđenje, detektori za metal i skeneri sprečiti teroriste. Možda je, ipak, najbolja zaštita ona koja se ne vidi.

"Ataturk" je bio laka meta. Uprkos fizičkom bezbeđenju, ali bez skenera, teroristi su ušli na terminal za međunarodne dolaske. Nakon Brisela i Istanbula mnoge evropske zemlje najavile su jače obezbeđenje aerodroma. Na beogradskom aerodromu kažu da je bezbednosna situacija redovna.

"Funkcioniše integrisani sistem bezbednosti i u intenzivnoj smo koordinaciji sa nadležnim državnim organima. Svi letovi, osim prema aerodromu 'Ataturk' u Istanbulu, normalno se odvijaju", navode na Aerodromu "Nikola Tesla".

Da je nadzor pojačan, potvrđuju i u MUP-u.

"Nakon terorističkih napada u Parizu i Briselu pripadnici MUP-a su preduzeli dodatne mere zaštite lica i objekata, kontrole na graničnim i administrativnim prelazima, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama", ističe Đorđe Vukašinović, načelnik Službe za borbu protiv terorizma i ekstremizma.

Nakon napada u Briselu u martu, sa beogradskog aerodroma stigla je najava da će na ulaze u terminale biti postavljeni rendgeni i metal detektori. Ni na "Nikoli Tesli", ni na većim aerodromima to nije učinjeno. Osim u Briselu.

"Nakon napada u Briselu videli smo slike kako to izgleda kada se stave metal detektori, onda se redovi ispred ulaza u terminal drastično povećavaju. Očigledno je da to neće biti praktično, da će to biti neka privremena mera", objašnjava Petar Vojinović, urednik portala Tangosiks.

Ni na najbolje obezbeđen aerodrom na svetu, izraelski "Ben Gurion", ne ulazi se lako. Ali, ne zbog detektora i skenera, već nekoliko prstenova kontrole koji počinju i pre nego što se približite aerodromu.

"Njihova kontraobaveštajna služba, tj. razne službe gledaju da profilišu ljude pre i za vreme njihovog boravka u tom prvom stepenu ulaska u terminale", kaže Vojinović.

I bivši obaveštajci ističu da je najbolja zaštita koja se ne vidi.

"Fizičko obezbeđenje, tehničko obezbeđenje, koliko god da je savršeno je zadnja brana koja treba da zaustavi onoga ko se odlučio i ima nameru da izvrši napad. Čak 99 odsto pretnji mora da spreči ta kontraobaveštajna zaštita, ali događa se to da teroristi uvek nastoje da budu korak ispred kontraobaveštajne službe", smatra Milan Mijalkovski, bivši vojni kontraobaveštajac.

U toj igri terorista i službi, kažu obaveštajci, teško je napraviti potpuno bezbedne aerodrome. Pogotovo što teroristi svoj život ne čuvaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво