Ako ne može kod državnog lekara, može li kod privatnog?

Kada u državnoj ustanovi pacijentu ne zakažu specijalistički ili dijagnostički pregled za 30 dana, potrebno je tražiti potvrdu o tome, kako bi se na osnovu nje otišlo kod privatnika, a troškove nadoknadio Republički fond za zdravstveno osiguranje. To predviđa pravilnik – doduše ne važi za preglede za koje postoje liste čekanja.

Jedna je od onih pacijenata koji zna za svoje pravo i koji je uporan da ga ostvari. Kada joj na šalteru kažu da na specijalistički ili dijagnostički pegled treba da čeka duže od mesec dana, naša sagovornica traži da joj izdaju potvrdu o tome. Ipak, samo je jednom uspela da je dobije.

"Uz mnogo muke, pozivanje zdravstvene inspekcije, dali su mi mogućnost da odem na privatni pregled i da mi to posle refundiraju", kaže.

Za naredne preglede izborila se da joj zakažu u roku: "Zaštitnik prava osiguranih lica me je vodio kod načelnika gde nisu bili u stanju da mi zakažu pregled i na insistiranje zaštinika načelnik je prihvatio da samo ovoga puta napravi ustupak i da meni obave pregled u roku od mesec dana".

Postoje situacije kada ni zaštitnik ne uspe da izdejstvuje da se pregled obavi u roku, a ustanova i dalje odbija da izda potvrdu.

"Tada je umesto potvrde moguće dobiti pisani odgovor zaštitnika prava osiguranih lica, koji je dokaz kog datuma je pacijent pokušao da zakaže pregled. U tom odgovoru navode se sve relevantne činjenice za postupak refundacije troškova ako osigurano lice pregled obavi u privatnoj praksi", navode u Fondu.

Našoj redakciji javljali su se građani koji navode da ustanova za koju imaju uput izabranog lekara kada ne može da obezbedi pregled u roku, odbija da izda potvrdu dok pacijent ne obiđe sve druge državne ustanove i pokuša u nekoj od njih da zakaže.

"Osiguranom licu pisanu potvrdu treba da izda ona zdravstvena ustanova u koju ga je uputio izabrani lekar. Zdravstvene ustanove izbegavaju da izdaju potvrdu jer bi im RFZO umanjio prenos sredstava za iznos koji bi morao da refundira građanima, ako bi obavili pregled u privatnoj praksi", ističu u RFZO-u.

Kažu da su prošle godine isplatili skoro četiri miliona dinara pacijentima koji su preglede obavili u privatnoj praksi.

Državne ustanove nisu mogle da im zakažu pregled najviše za mesec dana kod oftalmologa, neurologa, endokrinologa, kardiologa, hirurga, ultrazvučne preglede srca, rendgen preglede jednjaka, kičme, kolena i brojne druge.

O ovoj temi sagovornici koje smo zvali nisu bili spremni da govore. U RFZO-u dobili smo samo pisani odgovor, od zaštitnika prava pacijenata isto i u njemu nas preusmerava na RFZO, KBC "Zvezdara" danima je obećavao sagovornika, a na kraju ni pisane odgovore, za koje su nam rekli da su ih pripremili, nisu poslali.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво