Reforma zdravstva – odakle početi

Prema pisanju pojedinih medija, ekspoze mandatara za sastav nove Vlade Srbije mogao bi da ima i više od 180 strana. Koliko će stranica biti posvećeno zdravstvu nije poznato, ali se zna da će reforme zdravstvenog sistema i obrazovanja biti prioriteti.

Za sada, jedna im je želja da polože prijemni. I ove godine interesovanje za upis na Medicinski fakultet je veliko – za jedno mesto prijavljeno je dva i po kandidata.

Budući studenti Medicinskog fakuleta u Beogradu kažu da bi u zdravstvu trebalo povećati plate i uvesti beneficirani radni staž. Ističu da lekari treba više da se cene, pa će, kažu, i zdravstvo biti bolje.

Da stručnjaka bude više žele i oni koji od njih zavise.

"Postoje liste čekanja, nestašice lekova, postoje lekovi koji nisu dostupni... Sve to, po nama, nije moguće poboljšati bez povećanja bruto društvenog proizvoda, odnosno bez ulaganja u ekonomiju i proizvodnju. Samim tim, kada izdvajanje bude veće, možemo da očekujemo prave promene", kaže Marija Joldić iz Nacionalne organizacije roditelja dece obolele od retkih bolesti.

U Sindikatu zdravstva tvrde da bi se sa više kolega bolje organizovali. Prema broju lekara i medicinskih sestara, Srbija, kažu, zaostaje za standardima Evropske unije.

"Po meni, osnovno za reformu zdravstva jeste dobra reforma zdravstvenog osiguranja, bez toga nema reforme, a niko se nije uhvatio ukoštac sa tim. Ne može fond biti država u državi, odnosi moraju biti regulisani. S druge strane, moraju se obezbediti prostorni i drugi uslovi za bolje obavljanje zdravstvene zaštite", rekao je Zoran Savić iz Sindikata zdravstva.

Načelnica Neuroonkološkog odeljenja Klinike za neurohirurgiju KCS kaže da je neophodna bolja oprema.

"Ja odgovorno tvrdim da bi Klinika za neurohirurgiju sa šest operacionih sala, a mi ih sada imamo tri, mogla da zbrine svakog neurohirurškog bolesnika u Srbiji", kaže načelnica Danica Grujičić.

Treba, tvrde, nastaviti ulaganje u infrastrukturu i dijagnostiku, sa odobravanjem specijalizacija i zapošljavanja ali i jasno definisati usluge u domovima zdravlja, bolnicama i kliničkim centrima.

"Sa ovako radikalnom reformom, vraćanje porodičnog lekara, uključivanje osiguravajućih društava, država da pokriva ove najskuplje intervencije, mislim da će i plate lekarima biti veće, automatski je njihovo zadovoljstvo veće, a time će biti i pacijenti zadovoljniji...", smatra Grujičić.

Dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić akcenat stavlja na prostor.

"Mislim da je vrlo značajno ne samo da se nabavi oprema, da se obezbedi i obnovi prostor, nego da se i zna kako će se taj prostor ubuduće iskoristiti. Ovo prvo smo i uspevali u nekim fazama, ali ovo drugo mi se čini da smo retko kad uspeli", rekao je Lalić.

Početak sledećeg mandata za novog ili starog ministra obeležiće važni događaji. Predstoji tender za nabavku novih aparata za zračenje, a očekuje se i početak izgradnje Kliničkog centra Srbije. To su, međutim, tek prvi koraci u teškom poslu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво