Unicef: Moramo obezbediti da deca ostvare svoj potencijal

Unicef je objavio godišnji izveštaj "Stanje dece sveta" koje pokazuje da su upravo deca širom sveta najviše pogođena siromaštvom. Ukoliko se ovakav trend nastavi, narednih godina 167 miliona dece će živeti u siromaštvu, a 69 miliona moglo bi da umre od uzroka koji se mogu sprečiti. U Srbiji 8 posto stanovništva čine siromašni ali je veći problem što većina siromašne dece nije uključeno u sistem ranog učenja, rekao je direktor Unicef-a za Srbiju Mišel Sen Lo.

Prema rečima dirktora Unicef-a za Srbiju u svetu od 47 miliona dece koja žive u ekstremnom siromaštvu oko 6 miliona čine deca uzrasta do pet godina koja su ujedno i najugroženija.

Kada je reč o Srbiji Sen Lo je gostujući u Dnevniku RTS rekao da je oko 8 posto stanovništva siromašno ali da zabrinjava to što je jako mali broj dece iz te grupe uključen u sistem ranog učenja.

"Siromaštvo ne treba da bude razlog za ne uključivanje te dece u obrazovni sistem. Imate primere pojedinih afričkih zemalja gde je stopa siromaštva i do 50 posto ali su deca uključena u sistem ranog učenja", rekao je dirktor Unicef-a za Srbiju.

Mišel Sen Lo kaže da bi se kvalitet dece iz siromašnih porodica poboljšao moramo pre svega da imamo kvalitetne informacije o broju tih ljudi kao i da se na inovativan način pokreću projekti za ugroženu decu. Ono što je presudno jeste uključivanje svih koji su zainteresovani da pomognu.

"Da bi svako dete postiglo svoj potencijal moramo da ulažemo u njih", rekoa je gostujući na RTS dirktor Unicef-a za Srbiju Mišel Sen Lo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи