Zašto informatika neće biti obavezan predmet

Informatika neće biti obavezan predmet u osnovnoj školi. Tako je odlučio Nacionalni prosvetni savet jer kako kažu da nema uslova. Ministar prosvete poručuje da je odluka žalosna. Nastavnici ističu da, ako hoćemo da se uskladimo sa tržištem rada, informatiku treba učiti od prvog razreda.

Nije prošao predlog za informatiku kao obavezan predmet na današnjoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta. To je žalosno loša odluka, napisao je na svom Tviter profilu resorni ministar Srđan Verbić.

Žalosno loša za ministra, za Nacionalni prosvetni savet racionalna.

"Što je brzo, to je kuso", citira narodnu poslovicu predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Lipkovski.

Kuso bi bilo informatiku uvesti kao obavezni predmet od 1. septembra, tvrde u Nacionalnom prosvetnom savetu. Njihov predsednik naglašava, nisu protiv informatike, već protiv toga da se uvodi ako nema uslova.

"Postoje problemi sa kabinetima za informatiku, opremom, funkcionisanjem interneta, kadrovskim problemima", navodi predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Lipkovski.

U Ministarstvu prosvete kažu da opciono učenje informatike ne daje dobre rezultate, i tvrde - uslova za obaveznu informatiku ima.

"Imamo konkretne podatke od škola šta imaju od opreme, šta imaju od kabineta. Po našim podacima moguće je da se nastava organizuje, jer bi ušla samo u peti razred ove godine, tako da to nije značajno povećanje", ističe Snežana Marković iz resornog ministarstva.

Dok se o tome raspravlja, deca sve ranije počinju da koriste računare ili pametne telefone. Digitalno su spretna, ali internet ne koriste bezbedno, niti razmišljaju algoritamski. Zato informatiku, kažu nastavnici, treba učiti od prvog osnovne. Ističu i podatke Ministarstva telekomunikacija - da će do 2020. godine 95 odsto zanimanja iziskivati poznavanje informatike.

"To je za tri i po godine. Da li ćemo imati 95 odsto stanovništva koji će to moći da zadovolje? Šta to treba da se nauči u petom razredu, ako svim tim ovladaju? Oni će biti informatički pismeniji od 60 odsto celokupne populacije Srbije", kaže predsednica Sekcije nastavnika informatike Srbije Bojana Satarić.

Istraživanje iz januara ove godine pokazalo je da je informatički nepismeno 84 odsto studenata. U ministarstvu obećavaju da će u drugom pokušaju uveriti Nacionalni prosvetni savet da uslova za obaveznu nastavu iz informatike ima. A to čeka narednu školsku godinu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво