Vilson: O odnosima sa NATO-om odlučuje Srbija, ruka Alijanse pružena

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta SAD-a Dejmon Vilson ističe da je budućnost Srbije u srcu Evrope, dodajući da mogućnost izgradnje bližnih odnosa sa NATO postoji, ali da taj proces mora da bude podstaknut iz Beograda.

"Mi imamo stav pružene ruke. Srbija je ključna zemlja u regionu i zemlja u kojoj smo imali iznenađujuće pozitivnih kretanja u našim odnosima, ali ipak je na srpskoj vladi da definiše brzinu kojom će se odnosi razvijati", rekao je Vilson tokom konferencije "Zapadni Balkan i NATO pre i posle Varšavskog samita", u koju se video-linkom uključio direktno iz SAD.

Dodajući da postoji sveže sećanje u Srbiji na NATO kampanju, Vilson ističe da je i Nemačka posle Drugog svetskog rata postala najveći saveznik Francuske.

"Ideja je da nema više sukoba, da sarađujemo i na tome moramo da radimo. Nadam se da su građani i Vlada u stanju da vide koje su prednosti prilaska NATO-u, a to su interoperabilnost strana, poverenje i veći kapaciteti vojske", ocenio je Vilson.

Navodi i da zemlje koje žele u NATO treba da postanu atraktivni kandidati. "Ako čekate na Zapad da nešto uradi dugo ćete čekati, morate da forsirate promene u društvu. Verujem da će Makedonija i BiH u tome uspeti i siguran sam da ćemo imati dobar odnos u budućnosti sa Srbijom", rekao je Vilson.

Smatra i da je odluka Crne Gore o pristupanju Alijansi važna i dobra, ali da ta zemlja, iako je po mnogim pitanjima spremna, ima još mnogo da radi.

"Ta odluka je važna i za Balkan, proces pomirenja ne napreduje dovoljno brzo i ulazak Crne Gore pokazuje da su vrata otvorena", napomenuo je Vilson.

Govoreći o izazovima sa kojima se suočava Alijansa, na prvom mestu o Bregzitu, nazivajući ga političkim zemljotresom, Vilson smatra da je u ovo vreme neizvesnosti, upravo NATO izvor predvidivosti i stabilnosti.

"To je podsticaj za SAD da razume da imamo veliki udeo u onome što se dešava u Evropi. Ako niko ne smatra NATO svojim, ni Evropa, i Amerika, on će nestati", rekao je Vilson i dodao da je na predstojećem samitu u Vrašavi potrebno usvojiti dugorocne smernice.

Dodaje i da je potrebno povećati investicije u odbranu svih članica Alijanse.

Smatra da bi raspad EU bio katastrofa po ciljeve Alijanse, ali podvlači da to ne znači da je Bregzit katastrofa sam po sebi.

"Moramo se držati zajedno, moramo da imamo koherentnost partnera protiv izazova, a to su odnosi sa Rusijom i nihilizam i terorizam Islamske države na Bliskom Istoku", rekao je Vilson.

Govoreći o odnosima sa Rusijom, Vilson navodi da je potrebno uraditi sve zarad postizanja dobrih odnosa sa Rusijom, ali "bez žrtve interesa i vrednosti Alijanse", kao i da sankcije Rusiji treba da ostanu "dok Ukrajina ne povrati suverenitet".

Problemi u odnosima sa Rusijom su se, prema njegovim rečima, pojavili posle Gruzije, Ukrajine i Krima i kako kaže "pokušajima da se zastraše saveznici NATO-a".

"Sankcije ostaju i važno je da budemo dostojni i čvrsti u našem stavu. Ako popustimo kockamo se s našim vrednostima", zaključio je Vilson.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво