Stefanović: Srbija nije poligon za kriminalne obračune

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže Srbija nije poligon za izvršenje krivičnih dela i za kriminalne obračune. Nema zadatka koji Žandarmerija ne može da ispuni, dodao Stefanović.

Stefanović je, u Novom Sadu na obeležavanju Dana i slave jedinice Žandarmerije, na pitanje da prokomentariše dve pucnjave koje su se u nedelju dogodile u tom gradu, rekao da se, prema informacijama kojima raspolaže, radi o stranim državljanima.

"Koliko sam obavešten, radi se o stranim državljanima koji su i ovde identifikovani kao pripadnici određenih kirminalnih grupa. Srbija nije poligon za kriminalne obračune i država će odgovoriti oštro", rekao je Stefanović.

Istakao je da su ti slučajevi prioritet i podsetio da je dan nakon tih incidenata, načelnik Policijske uprave Novi Sad Siniša Radaković dao izjavu u kojoj je kazao da policija intenzivno radi na rasvetljavanju tih događaja.

Stefanović je podsetio da je u prošloj godini u Srbiji značajno smanjen broj ubistava i povećan broj rasvetljenih krivičnih dela i najavio da će taj trend biti nastavljen.

Stefanović je izjavio da nema zadatka koji Žandarmerija ne može da ispuni.

U obraćanju povodom obelažavanja dana i slave te jedinice, rekao je da je u potpunosti tačna tvrdnja nekih da su pripadnici Žandarmerije ratnici u ratu, a oslonac naroda u miru.

Prema njegovim rečima, država je u predhodnih godinu dana intezivno radila na popravljanju statusa pripadnika Žandarmerije i u smislu zaštite ove jedinice.

"Posle dugog niza godina u kojima nisu nabavljana ni oklopna vozila ni druge vrste tehnike potrudili smo se, i na tome sam zahvalan i premijeru Aleksandru Vučiću, da nabavimo i modrnizujemo u potpunosti sva oklopna vozila kojima Žandarmerija raspolaže i naravno i u narednom periodu ćemo taditi na njihovoj daljoj opremljenosti", rekao je Stefanović, dodajući da to podrazumeva i nabavku uniformi i druge potrebne opreme.

Stefanović je rekao da komandant Žandarmerije predlaže koja je oprema potrebna da se nabavi da bi jedinica bolje funkcionisala, a da je njegov zadatak da se potrudi da se pronađe dovoljno finansijskih sredstava da se u najvećoj meri izađe u susret tim zahtevima.

Želja i obaveza svih nas je da pomognemo da jedinica Žandarmerije bude elitna kao što to i jeste", rekao je Stefanović, koji je starešinama i pripadnicima Žandarmerije čestitao slavu i Dan jedinice koja danas proslavlja svoj 156. rođendan.

Ministar je naglasio da se Žandarmerija kao elitna jedinica vrlo uspešno suprotstavlja nekim oblicima terorizma i vrlo uspešno obavlja zadatke koji se tiču zaštite stanovništva od huligana i kriminalaca ili zaštite objekata.

Po njegovim rečima bezbednosni rizici sa kojima se Srbija suočava su, pored migrantske krize u kojoj je kroz Srbiju bez ikakvog incidenta prošlo više od 600.000 ljudi, pre svega različiti izvori terorizma kao što su terorističke operacije u Kumanovu, koje su, kako je rekao, na neki način pokazale kakav je modus terorističkih grupa na našim prostorima.

"Republika Srbija je potpuno stabilna i bezbedna, naš cilj je da neutrališemo svaku pretnju bilo da se radi o terorističkim izazovima ili izazovima organizovanog kriminala i da se naši građani bezbedno kreću ulicama naših gradova", rekao je Stefanović i dodao da u ovom trenutku ne postoji ni jedna organizovana kriminalna grupa koja može da ugrozi bezbednost Republike Srbije.

Ministru Stefanoviću je uručena i plaketa jedinice Žandarmerije, a plakete su uručene i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću i predsedniku Pokrajinske vlade koji su takođe prisustvovali današnjoj svečanosti u novosadskom odredu Žandarmerije.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво