Studenti predstavili novi model - "Drumsku strelu 2016"

Šta je zajedničko studentima Elektrotehničkog fakulteta, Mašinskog, Tehnološko-metalurškog, Sabraćajnog, Ekonomskog i Fakulteta organizacionih nauka? Svi oni angažovani su na izradi bolida i kao članovi tima "Drumska Strela" učestvuju na najprestižnijim svetskim takmičenjima za mlade studente inžinjere pod nazivom "Formula Student". Novi model predstavili su na Mašinskom fakultetu.

Nova sezona i novo vozilo - "Drumska strela 2016". Većinu delova napravili su sami studenti.

"Kada je reč o valnu, izgrađen je od ugljeničnih valkana. U njemu je smeštena sva elektronika što je za vozača vrlo bitno kako bi imali mnogo bolji pregled same specifikacije i trenutnog stanje vozila", kaže vozač Đorđe Jevtić.

Student Mašinskog fakulteta Ivan Joksimović kaže da je u podtimu za pogon i elektroniku.

"To je tim čiji je zadatak da projektuje, osmisli i izgradi pogonski agregat i sve prateće sisteme. I ono što sa ponosom mogu da kažem to je da smo uspeli maksimalno da smanjimo težinu svakog i da ih unapredimo u odnosu na prethodne sezone, tako da očekujemo i odlične rezultate", ukazuje Joksimović.

Milica Petković, student master studija Mašinskog fakulteta, kaže da se, između ostalog, bavila i ispitivanjem kreš boksa na nosu vozila koji je "zadužen" za bezbednost vozača.

"To je jedan od uslova na odlazak na takmičenje, bavila sam se i sastavljanjem dizajn iventa i kost riporta, to su statički delovi takmičenja, troškovna opravdanost", dodaje Petkovićeva.

Do sada je izrađeno pet modela. Najveći uspeh je što formula traje, kažu profesori.

"Ispostavio se da su svake godine sve bolji i bolji, tako da očekujem i veći uspeh nego prethodnih godina. Ta moja očekivanja i predviđanja su zasnovana na tehničkim parametrima koji su i poboljšani u odnosu na prethodnu formulu", ističe mentor tima Aleksandar Veg.

Premijerna vožnja planira se na takmičenju u Italiji, u blizini "Ferarijevog" muzeja. Slede takmičenja u Češkoj i Mađarskoj i Rusiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи