Jaka kiša širom Srbije, nevreme u Beogradu i Čačku

Snažno nevreme sa kišom i vetrom zahvatilo je veći deo zemlje. Oluja u Pomoravskom okrugu nosila crepove sa krovova, podizala limene pokrivače i čupala drveće. Kiša pada i u Beogradu, nad kojim se tokom popodneva nadvio crni oblak. Letovi nekih kompanija za Beograd preusmereni ka susednim državama. Ekipe "Gradskog zelenila" intervenisale u Novom Sadu, gde je vetar nosio ograde i tende.

Oko 18 časova jaka kiša praćena vetrom počela je da pada u glavnom gradu Srbije.

Nebo nad Beogradom se naglo natmurilo, a temperatura je opala za nekoliko stepeni. U pojedinim delovima grada čula se i jaka grmljavina.

Usled olujnog nevremena, letovi nekih kompanija ka Beogradu preusmereni su na aerodrome u susednim državama, a neki letovi iz Beograda kasne, saopštio je Aerodrom Beograd.

Za Budimpeštu su preusmereni letovi avio-kompanije "Er Srbije" iz Pule i kompanije "Vizera" iz Baden Badena, dok je avion "Ostrijan erlajnsa" sleteo na aerodrom u Temišvaru. U odlasku iz Beograda kasne letovi koji su bili predviđeni za poletanje posle 18.00 časova.

U skladu sa propisima, od 18.30 obustavljeno je snabdevanje vazduhoplova gorivom, a očekuje se da će biti nastavljeno posle 21 čas.

Jako nevreme pogodilo je i Šabac, nešto posle 17 časova, javlja dopisnik RTS-a. Dejstvovala je protivgradna zaštita te grada nije bilo.

Za sada nema informacija o eventualnoj šteti, osim nekoliko oborenih reklama i grana sa drveća.

Posle 16 časova jako nevreme zahvatilo je Srem. U Šidu je pala velika količina kiše, praćena olujnim vetrom.

Za samo nekoliko minuta voda je potopila saobraćajnice usporavajući saobraćaj i ispunila je veći deo kanala za atmosfersku odvodnju, a voda je pretila da uđe u pojedine domove.

Pojedini delovi Šida jedno vreme bili su bez električne energije i signala za Telenor mrežu.

U Rumi je vetar olujne jačine srušio nekoliko stabala u različitim delovima grada. Led je naneo ozbiljnu stetu na usevima u rumskom ataru, pre svega u selima Klenak, Platičevo i Hrtkovci.

Vetar i jaka kiša su, oko 17 časova, pogodili Novi Sad, gde su lomili granje i nosili ograde i tende.

Jak vetar napravio je veliku pometnju u centru grada, gde su padali suncobrani iz bašta kafića. Oboreno je i nekoliko saobraćajnih znakova. Intervenisale su ekipe Javnog preduzeća "Gradsko zelenilo", koje su odnosile stabla i lišće sa puteva. Povređenih nije bilo.

I Kruševac, Trstenik, Varvarin, Ćićevac i Ražanj je oko 19.30 zadesilo nevreme praćeno jakim olujnim vetrom, grmljavinom, pljuskovima, sugradicom i gradom, javljaju dopisnici RTS-a.

Pravo letnje nevreme, prema rečima meteorologa, u jednom delu Rasinskog okruga prouzrokovala je široka oblačna masa površine 30 kilometara. Protivgradna odbrana je delovala, razbila gradonosne oblake i osim velike količine vode na ulicama, za sada nema štete.

Oluja je trajala skoro sat vremena, a za prvih pola sata prema podacima iz meteorološke stanice Kruševac, palo je 26 litara kiše po metru kvadratnom.

Snažno nevreme praćeno olujnim vetrom, pljuskovima i jakom kišom pogodilo je oko 19.30 i Pomoravski okrug.

Prema nezvaničnim informacijama, oluja je nosila crepove sa krovova, podizala limene pokrivače, čupala drveće i lomila grane.

Nevreme je trajalo više od sat vremena, ali još uvek nema zvaničnih vesti o šteti.

Iz vatrogasne službe u Jagodini saznajemo da je bilo na desetine poziva iz svih delova te opštine. Bilo je prekida i u snabdevanju električnom energijom. Za sada nema informacijama o eventualnim povredama građana.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se u toku večeri na području Banata, Pomoravlja, istočne i jugoistočne Srbije mestimično očekuju jaki pljuskovi sa grmljavinom, a ponegde i gradom.

Oblačnost će biti praćena jakim ili olujnim vetrom sa udarima od preko 70 kilometara po času.

Istovremeno sa zapada i jugozapada Srbije očekuje se slabljenje intenziteta i postepeni prestanak padavina, a na području Beograda kiša i povremeno grmljavina, navodi RHMZ.

Auto-moto savez Srbije je upozorio da pljuskovi sa grmljavinom, kojih trenutno ima najviše na području severne i centralne Srbije, umnogome utiču na otežano odvijanje saobraćaja.

AMSS savetuje vozačima da smanje brzinu i povećaju odstojanje od vozila ispred, a posebno da budu oprezni kroz stenske klisure zbog mogućih odrona, koji su česti kada su ovakve nestabilne vremenske prilike u pitanju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара