Stižu novi ruski helikopteri Mi-17 za Vojsku Srbije

Dva nova transportna helikoptera Mi-17, koji su u Rusiji kupljeni za potrebe Vojske Srbije, sleteće u noći između ponedeljka i utorka na surčinski aerodrom, potvrđeno je danas agenciji Beta.

Helikopteri će iz fabrike u Kazanju, glavnom gradu ruske Republike Tatarstan, biti prebačeni rasklopljeni transportnim avionom "antonov An-124 ruslan".

Kako se navodi na sajtu beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla", sletanje An-124 planirano je u tri sata posle ponoći, u noći između ponedeljka i utorka.

To su prvi novi helikopteri koji se kupuju u inostranstvu za potrebe vojske nakon 29 godina, kada su iz Sovjetskog Saveza kupljeni protivpodmornički helikopteri "kamov Ka-28", koji se više ne koriste.

Poslednji novi transportni helikopteri Mi-8, čiji pojedini primerci i dalje lete u VS, kupljeni su pre čak 36 godina.

Trenutno se u Vojsci Srbije koriste jedan transportni helikopter Mi-17, koji je preostao nakon što se drugi srušio u martu 2015. godine, kao i nekoliko Mi-8, od kojih lete samo dva.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара