Vulin: Briga o deci migranata na visokom nivou

Do zatvaranja Balkanske rute kroz Srbiju je prošlo 600.000 migranata, a nijedno dete nije izgubljeno ili nestalo, dok je briga o njima na visokom nivou, rekao je ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vulin je sa direktorkom Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji Izabel Perič položio kamen temeljac za izgradnju novog objekta pri domu za decu "Kolevka" u Subotici, u kojem će moći da budu smeštena deca migranti bez roditeljskog staranja.

Zahvaljujući se švajcarskoj agenciji na donaciji vrednoj više od pola miliona švarcarskih franaka, Vulin je naglasio da su naveći deo troškova migrantske krize u Srbiji obezbedili donatori, te da će slični centri, osim u Subotici, biti obezbeđeni na celoj ruti, odnosno i u Nišu i Beogradu.

"Ovaj i ostali objekti su nastali kao posledica migrantske krize. Ali da bi smo znali koliki je značaj ovog objekta jeste da je ovo naša obaveza prema poglavlju 23 i poglavlju 24, gde mi moramo da obezbedimo ovakve smeštajne kapacitete, upravo za ove namene. A kao što vidite, bez budžetskih sredstava Republike Srbije odgovorićemo i na ovu potrebu", rekao je Vulin.

Ponovio je da Srbija nije odgovorna za migrantsku krizu, ali da se nosi sa njenim posledicama.

"Zaista bi bilo nepravedno i preveliko očekivanje od Srbije da svojim budžetskim sredstvima rešava sve probleme i potrebe migranata koji prolaze kroz teritoriju Republike Srbije", poručio je Vulin.

Takođe je rekao da ne postoji precizan podatak o tome koliko je dece bez pratnje roditelja do sada prošlo kroz Srbiju, ali da ni jedno dete nije ostalo "bez pažnje nadležnih Centara za socijalni rad".

Vulin je dodao da nije bilo slučajeva dece koja su u potpunosti bila bez roditeljske pratnje, već da deca obično putuju u srodničkim ili vršnjačkim grupama i imaju pratnju odrasle osobe, ili se trude da dođu do zemlje u kojoj su njihovi roditelji, zbog čega Srbija preduzima i aktivnosti na spajanju porodica.

"Kroz Srbiju je, pre nego što je balkanska ruta zatvorena, prošlo zvanično i registrovano više od 600.000 ljudi. I od tih 600.000 ljudi nije se desio nijedan jedini incident i nikome nije učinjeno ništa nažao - nijedno dete ovde nije izgubljeno, nijedno dete ovde nije nestalo i za to zaista treba odati veliko priznanje građanima i Vladi Republike Srbije", naglasio je Vulin.

Izabel Perič je naglasila da je izgradnja doma omogućena kroz ugovor između dve zemlje o migracionom partnerstvu.

"Švajcarska je za programe iz oblasti migracija do sada, u poslednje četiri godine, uložila 4,3 miliona evra. Od toga jedan milion je bio raspoređen tokom migrantske krize. Jako je dobro i bitno da se ovako rade sa institucijama sistema kako bi ove usloge ostale na korišćenje i nakon isteka samog projekta", naglasila je Perič.

Direktor "Kolevke" Nenad Kozomora rekao je da je tokom protekle dve godine u prihvatilištu ovog doma privremeno bilo smešteno oko 80 dece, zajedno sa njihovim roditeljima, koju su proseku boravili po sedam dana.

"Imamo određeno iskustvo i kapacitete da u narednom periodu, dok god traje migrantska kriza, sprovedemo ono što se od nas očekuje", rekao je Kozomora, uz napomenu da će u novom objektu biti smeštena samo deca bez pratnje roditelja.

Radovi na objektu površine 250 kvadratnih metara biće završeni do septembra, ukupna vrednost radova procenjena je na oko 24 miliona dinara, a u njemu će moći da bude smešteno 16 dece.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво